Zoneregeling

Een zoneregeling zorgt voor optimaal comfort in iedere kamer van je huis. Zo’n systeem maakt het mogelijk dat elke ruimte apart verwarmd kan worden, zowel bij gebruik van radiatoren als bij vloerverwarming. Je bepaalt simpelweg per ruimte de gewenste temperatuur en de zoneregeling stuurt je warmtebron aan en doet de rest. Een systeem bestaat vaak in ieder geval uit een centrale unit, en per ruimte een aantal apparaten zoals een slimme thermostaat, slimme radiatorknoppen voor radiatoren en motoren voor vloerverwarmingsgroepen. Natuurlijk bekijk en bedien je het systeem vanaf je smartphone met de app. Benem levert hoogwaardige zoneregeling-systemen van verschillende topmerken.

Zoneregeling informatie

Met een conventionele thermostaat meet je de temperatuur in één ruimte van je huis en wordt het stookgedrag van de ketel daardoor bepaald. Een zoneregeling (ook wel zoneregeling vloerverwarming genoemd) is een systeem waarmee je de temperatuur in iedere ruimte apart kunt meten en instellen. Alle ruimtes krijgen een eigen thermostaat en kunnen afzonderlijk naar de juiste temperatuur gebracht worden. De zoneregeling zorgt voor een optimaal stookgedrag van de ketel en reduceert het energieverbruik zoveel mogelijk. Je hebt dus geen last meer van te warme of te koude ruimtes omdat je maar één thermostaat hebt en kunt in je hele huis genieten van optimaal comfort. Het systeem is gemakkelijk te regelen en aan te passen met een app en kan dus ook ingesteld worden als je niet thuis bent.

Benem levert een compleet assortiment aan zoneregeling-systemen van verschillende topmerken zoals Tado en Wavin Sentio. Weet je nog niet precies wat je nodig hebt of heb je behoefte aan advies op maat? Neem dan snel contact op met onze klantenservice, we kunnen je van deskundig advies voorzien en helpen je graag verder. Kijk ook eens op onze informatiepagina’s over zoneregeling voor meer details over zoneregeling.

Hoe werkt een zoneregeling?

Een zoneregeling werkt op dezelfde manier als een conventioneel systeem met één thermostaat; alleen heeft een zoneregeling de beschikking over meer meet- en besturingsmogelijkheden. In de meeste huizen bevindt zich één thermostaat die de temperatuur in één ruimte (meestal de woonkamer) meet. Aan de hand van de gemeten temperatuur stuurt de thermostaat de warmtebron aan en zal de ruimte, en alle andere ruimtes met een radiator, opgewarmd worden.

Bij een zoneregeling-systeem krijgt elke kamer een aparte thermostaat en krijgt iedere radiator een speciale slimme thermostaatknop. Voor vloerverwarming worden er slimme motoren op de groepen gemonteerd. Bij sommige systemen kan zelfs elektrische verwarming aangestuurd worden. Er is één centrale controller die in verbinding staat met alle thermostaten. De temperatuur kan voor de verschillende ruimtes onafhankelijk van elkaar ingesteld worden op de thermostaten, thermostaatknoppen, een centrale touchscreen of via een mobiele app. De centrale controller houdt de temperaturen in alle ruimtes bij en stuurt de warmtebron aan wanneer nodig, en doet dit op de optimale manier om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. De slimme thermostaatknoppen zorgen ervoor dat alleen de radiatoren die moeten verwarmen ook daadwerkelijk gaan verwarmen en de slimme motoren zorgen ervoor dat de juiste groepen in de vloerverwarming gaan verwarmen. Op deze manier kunnen dus alle ruimtes apart worden verwarmd en is het in elke kamer op elk moment de juiste temperatuur.