Informatie | Meerlagenbuis persprofiel

Hieronder kan je een lijst vinden van de meest gebruikte systemen en welke persprofielen van Rems hierbij horen. Onderstaande profielen zijn de profielen die Rems aangeeft welke gebruikt kunnen worden voor het desbetreffende systeem wanneer gebruikt wordt gemaakt van een Rems persbek. De volledige lijst met leidingsystemen en de bijpassende persbekken en profielen kan je hier terugvinden voor de Rems grote persbekken, en hier terugvinden van de Rems mini persbekken.

Persprofielen lijst | Kunststof leidingsysteem

Merk Diameter Persprofiel
Begetube / Ivar 14 t/m 32 B
Comap Multiskin 14 t/m 26 TH
Henco 16 t/m 26 TH, BE
Henco 32 HE
Henco 40 HEz
Ivar Multi-Press 16 t/m 32 TH, B
Ke-kelit Kelox 16 t/m 50 U
Multitubo 16 t/m 32 UP
Multitubo 16 t/m 50 U
Pipelife Radopress 16 t/m 32 TH
Tubipex 16 t/m 40 TH
Uponor MLC 14 t/m 32 UP
Viega Pexfit 16 t/m 25 VX
Viega Smartpress 16 t/m 25 VX
VSH Multipress 14 t/m 40 U, TH
Wavin Tigris M1/M5 14 t/m 50 U

Persprofielen lijst | Metaal leidingsysteem

Merk Diameter Persprofiel
Conex Bänninger MaxiPro 1/4" t/m 1-1/8" BMP
Geberit Mapress 12 t/m 35 M
Viega Megapress 3/8" t/m 1/2" VMP
Viega Megapress 3/4" t/m 2" VMPz
Viega Megapress 2-1/2" t/m 4" VMP
Viega Profipress 12 t/m 54 V
VSH Sudopress 12 t/m 54 V
VSH Xpress 12 t/m 54 M

Controleer altijd de documentatie van de persgereedschap of systeemfabrikant. Het kan zo zijn dat voor gas andere persbekken nodig zijn dan voor water of dat persen met een handperstang niet is toegestaan. Lees opmerking in Rems documentatie hier.

Hoe werkt het pers profiel / contour ?

Een persprofiel en een perscontour is hetzelfde. Daarom noemen we het vanaf nu het perscontour, net zoals het op een product pagina bij koppelingen en pers gereedschap als contourcode onder "meer informatie" te vinden is. Een perscontour is een bepaalde vorm waar een perskoppeling mee geperst moet worden of wat een losse persbek of perstang heeft. Elk type perscontour is een andere vorm, zoals je hieronder het verschil ziet tussen een M en TH profiel.

Figuur 1 - M en TH profiel

Een perscontour begint dus altijd met een letter of lettercombinatie, hierna volgt de maat. TH16 is dus de vorm van het TH profiel en een diameter van 16 mm. De leverancier van een perskoppeling schrijft voor met welk perscontour de perskoppeling geperst moet worden, dit kan één perscontour of meerdere perscontouren zijn. Zo kan bijvoorbeeld een bepaald merk perskoppeling enkel met een TH contour geperst worden terwijl een ander merk perskoppeling met een TH, U en B profiel geperst kan worden.

Daarnaast is bij sommige merken voor gas een andere persbek nodig dan voor water. Wij bij Benem vinden dit verwarrend en verkopen mede hierom enkel de gas koppelingen van Henco. Deze koppelingen kunnen met dezelfde persbek of perstang geperst worden als die voor water gebruikt wordt. Ook is het belangrijk de persbek of perstang op de goede manier op de koppeling te plaatsen, weet je niet zeker of je dit goed doet? bel, sms, mail of WhatsApp ons zodat je zeker weet dat je de perskoppeling op de goede manier perst. Hieronder zie je hoe de Pipelife Radopress perskoppeling geperst moet worden.

Figuur 2 - TH profiel Pipelife Radopres

Welk perscontour heb ik nodig ?

Welk perscontour je nodig hebt hangt zoals je inmiddels weet af van welke perskoppelingen je wilt gaan gebruiken. Het meest universele perscontour (dus welk contour voor de meeste perskoppelingen gebruikt kan worden) is voor een meerlagensysteem het TH perscontour. Voor perskoppelingen welke op stalen of koperen buizen geperst moeten worden is de meest universele het M profiel.

Voor het persen van Uponor is er veel verwarring welk contour er gebruikt moet worden, op de koppelingen van Uponor staat namelijk bijvoorbeeld : U16. Dit betekent niet dat de koppeling met het U contour geperst moet worden, om het makkelijk te houden. Uponor moet met de Uponor persbek geperst worden en dit is het UP contour (bij de kleinere maten). Het U contour lijkt gelijk aan het UP contour, echter zijn er kleine verschillen waardoor in de loop van tijd lekkage kan ontstaan.

Nog steeds niet duidelijk welk perscontour je nodig hebt, of welk systeem je het best aan kunt schaffen? Neem contact op en een van onze medewerkers zal al je vragen beantwoorden.

Gerelateerde producten

 

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.