Mantelbuizen

Mantelbuizen zijn sterke en slijtvaste buizen die worden gebruikt voor het beschermen van koperen leidingen en meerlagenbuizen. Ze worden vaak toegepast op plekken waar leidingen makkelijk kunnen beschadigen en bij bijvoorbeeld doorvoeren door muren of funderingen. Voordat je de mantelbuis gaat plaatsen, voer je de leidingen door de buis. Daarna kun je de mantelbuis simpelweg op de juiste plek installeren en ben je zeker dat je leidingen beschermd zijn tegen de omgeving. De mantelbuizen van Benem zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Wat is een mantelbuis?

Mantelbuizen, ook wel kabelbeschermingsbuizen genoemd, zijn stevige flexibele kunststof buizen met vaak een geribbeld oppervlak. De ribbels maken de buis extra sterk en zorgen ervoor dat deze goed blijft liggen tijdens installatie. Het kunststof materiaal is sterk, slijtvast, waterdicht en bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf. Een mantelbuis hoeft daarom na installatie praktisch nooit meer vervangen te worden. Aan de binnenzijde van de mantelbuis kunnen koperen leidingen, meerlagenbuizen en kabels gelegd worden, welke door de buis veilig en afgeschermd gehouden worden en zo geen slijtage of beschadigingen kunnen oplopen.

Benem levert zwarte mantelbuizen die geschikt zijn voor de volgende diameters: 14mm, 17mm, 20mm, 25mm en 32mm. De genoemde diameters zijn de maximale diameters van de leidingen die door een mantelbuis passen; een kleinere buis of leiding (of meerdere kleine) kan altijd. Op verzoek kunnen we ook andere diameters leveren. De buizen worden standaard per rol (lengtes 25m of 50m) geleverd, sommige buizen bieden we ook per meter aan.

Hoe installeer je een mantelbuis?

Een mantelbuis is gemakkelijk te installeren: na het inbrengen van de leiding (met behulp van een trekdraad) kan ze getrokken worden, door een muur of fundering gevoerd worden en zelfs ook ingestort worden. Het is aan te raden om een buis wel altijd zo recht mogelijk te installeren om de interne leidingen ook niet teveel (ongecontroleerd) te laten buigen. Ook kunnen de uiteinden van een buis tijdens de installatie het beste tijdelijk dicht gemaakt worden. Zo blijft de buis schoon en stofvrij.

Mantelbuis wordt voornamelijk gebruikt voor leidingen en meerlagenbuizen voor CV- of drinkwater. Gasleidingen mogen niet door deze mantelbuis gelegd worden. Het is wel belangrijk om vooraf goed te bedenken waar je de buis voor gaat gebruiken: zo is het bijvoorbeeld niet handig om een warme en een koude leiding tegen elkaar aan te leggen in dezelfde buis, en wil je een buis ook zeker niet te vol hebben. Verder zijn er regels en normen die het bijvoorbeeld niet toestaan dat een kabel en een waterleiding door dezelfde mantelbuis worden gelegd. Zorg dus dat je altijd goed op de hoogte bent van geldende normen en richtlijnen en schakel zo nodig professionele hulp in.