Informatie | Lovak DuoHeat™ vloerverwarming verdeler

De Lovak DuoHeat is dé toekomstbestendige vloerverwarmingsverdeler. De verdeler is namelijk geschikt voor zowel hoge temperatuur systemen, zoals een CV-ketel, als voor lage temperatuur systemen, zoals een warmtepomp.

De Lovak DuoHeat is verkrijgbaar met RVS- en kunststof verdelerbalken. Het huis van de Lovak DuoHeat kunststof is dubbelwandig waardoor er geen condensvorming optreedt bij koelen, wat een aanzienlijk voordeel is tegenover een enkelwandige kunststof of metalen verdeler.


In de markt zijn veel “LTV” (Lage Temperatuur Verwarming) vloerverwarming verdelers met pomp verkrijgbaar die niet gedemonteerd kunnen worden. Deze LTV vloerverwarming verdelers worden vaak aangeboden als verdeler waarmee nu verwarmd kan worden met een hoge temperatuur systeem, zoals een CV-ketel, en later met een lage temperatuur systeem zoals een warmtepomp. Dit is echter niet het geval, een LTV verdeler met pomp kan lagere temperaturen aan, maar niet zo laag als wat een warmtepomp levert. Gevolg: een dure verdeler die vervolgens alsnog vervangen moet worden wanneer een warmtepomp wordt geplaatst.

De Lovak DuoHeat biedt de oplossing: De pomp, die bedoeld is voor hoge temperatuur systemen, kan gedemonteerd worden om de verdeler geschikt te maken voor een lage temperatuur systeem zoals een warmtepomp of een ander soort duurzame installatie. Hiermee veranderd u de Lovak DuoHeat in een Lovak Eco waarmee direct slijtage en stroomverbruik van de pomp wordt vermeden omdat deze is komen te vervallen. De Lovak Eco vloerverwarming verdeler is geschikt voor lage temperatuur systemen van tussen de 20 en 45°C, afhankelijk van de gewenste vloertemperatuur.

Op de Lovak DuoHeat is ook een LTV ventiel gemonteerd, niet zodat deze ook geschikt is voor een warmtepomp maar zodat de verdeler afgesteld kan worden wanneer de systeemtemperatuur net niet de benodigde temperatuur bereikt van 60°C.

Installatie

De Lovak DuoHeat bestaat uit de volgende onderdelen, zie figuur 1.

A) Aanvoer verdeler
B) Retour verdeler
C) CV retour
D) CV aanvoer
E) LTV-regelventiel
F) Automatische ontluchter
G) Voedingskabel met beveiligingsthermostaat
H) Thermometer
I) Dompelbuis met daarin de temperatuurmeter
J) Temperatuurregelaar

Figuur 1: Lovak DuoHeat ongekoppeld


De vloerverwarmingsbuizen kunnen worden aangesloten op de vloerverwarmingsverdeler, knip de buis op maat en ontbraam deze met een ontbramer. Plaats hierna de wartel set op de buis; eerst de wartel, dan de knelring en vervolgens de tule (onderdeeltje met o-ringen). Vervolgens kan de buis bevestigd worden aan de verdeler.

De pompgroep kan worden aangesloten aan het CV-systeem. De aanvoer wordt gekoppeld aan aansluiting D en de retour wordt gekoppeld aan aansluiting C.

Het systeem kan worden gevuld via de vul-aftap kraan op de verdeler (3). Zorg dat het systeem ontlucht (F) is voordat de pomp ingeschakeld wordt anders kan deze beschadigd raken.

De beveiligingsthermostaat (G) dient geplaatst te worden met het metalen vlak op een warm metalen gedeelte van de pompgroep. De temperatuurmeter (H) moet geplaatst worden in de dompelbuis (I) en deze kan worden vastgezet met het schroefje in de dompelbuis.

Opstook protocol

Wanneer de vloerverwarming nieuw is gelegd, wordt geacht eerst eenmalig het “opstook protocol" te volgen om de kans op scheurvorming in de vloer te minimaliseren:

De eerste twee dagen moet de temperatuur ingesteld zijn op 25 °C, dit kan met de temperatuur regelaar (J). De temperatuur valt af te lezen op de thermometer (H). De volgende twee dagen kan de temperatuur ingesteld worden op 30 °C. Hierna kan de temperatuur worden ingesteld op de gewenste warmte.

Wanneer de verdeler niet voldoende op temperatuur komt, kan het regelventiel (E) zodanig worden ingesteld dat er meer water uit het CV-systeem de Lovak DuoHeat in kan stromen. De verdeler wordt hiermee meer actief en veranderd zodoende de verhouding tussen water uit het CV-systeem en retourwater uit de vloer.

Toebehoren

Vuilafscheider

Om energie te besparen is het in Nederland verplicht gebruik te maken van een A-label pomp, deze pompen worden echter aangedreven door een magneetmotor waardoor deze ijzerdeeltjes aantrekt. Deze ijzerdeeltjes kunnen de pomp beschadigen waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort. Een vuilafscheider filtert deze ijzer, en andere vuildeeltjes uit het water waardoor de pomp langer mee zal gaan.

 

Drukverschilregelaar

Omdat een vloerverwarming verdeler met pomp niet altijd water uit het CV-systeem afneemt kan het zo zijn dat er geen doorstroming in het CV-systeem is. Daarom is het raadzaam een drukverschilregelaar te monteren. Deze zorgt ervoor dat er altijd doorstroming is, waardoor storingen in de CV-ketel of warmtepomp vermeden worden.

Een drukverschilregelaar wordt tussen de aanvoer- en retourleiding van het CV-systeem geplaatst.