Informatie | Lovak DuoHeat™ vloerverwarming verdeler

De Lovak DuoHeat is dé toekomstbestendige vloerverwarmingsverdeler. De verdeler is namelijk geschikt voor zowel hoge temperatuur systemen, zoals een CV-ketel, als voor lage temperatuur systemen, zoals een warmtepomp.

De Lovak DuoHeat is verkrijgbaar met RVS- en kunststof verdelerbalken. Het huis van de Lovak DuoHeat kunststof is dubbelwandig waardoor er geen condensvorming optreedt bij koelen, wat een aanzienlijk voordeel is tegenover een enkelwandige kunststof of metalen verdeler.

In de markt zijn veel vloerverwarming verdelers met pomp verkrijgbaar welke geschikt zijn voor een CV-ketel. Deze verdelers hebben een aanvoertemperatuur nodig van meer dan 55°C waardoor deze niet geschikt zijn om later met een warmtepomp te verwarmen. Gevolg: een dure verdeler die vervolgens alsnog vervangen moet worden wanneer een warmtepomp wordt geplaatst.

De Lovak DuoHeat biedt de oplossing: De DuoHeat™ is geschikt voor alle aanvoertemperaturen. Van laag, tot hoog. Ideaal wanneer je nu nog een CV-ketel hebt op bijvoorbeeld 65°C maar later over wilt stappen op een warmtepomp of andere duurzame installatie met bijvoorveeld een temperatuur van 35°C. 

Installatie

De Lovak DuoHeat bestaat uit de volgende onderdelen, zie figuur 1.

A) Aanvoer verdeler
B) Retour verdeler
C) CV retour
D) CV aanvoer
E) Insert
F) Ontluchter
G) Voedingskabel met beveiligingsthermostaat
I) Dompelbuis met daarin de temperatuurmeter
J) Temperatuurregelaar
K) Vul- en aftapkraan
L) Debietmeter en debietregelaar
M) M30 thermostatisch voorbereide afsluiter

Figuur 1: Lovak DuoHeat ongekoppeld

 

De vloerverwarmingsbuizen kunnen worden aangesloten op de vloerverwarmingsverdeler, knip de buis op maat en ontbraam deze met een ontbramer. Plaats hierna de wartel set op de buis; eerst de wartel, dan de knelring en vervolgens de tule (onderdeeltje met o-ringen). Vervolgens kan de buis bevestigd worden aan de verdeler.  

De pompgroep kan worden aangesloten aan het CV-systeem. De aanvoer wordt gekoppeld aan aansluiting D en de retour wordt gekoppeld aan aansluiting C.  

Het systeem kan worden gevuld via de vul-aftap kraan op de verdeler (3). Zorg dat het systeem ontlucht (F) is voordat de pomp ingeschakeld wordt anders kan deze beschadigd raken.

De beveiligingsthermostaat (G) dient geplaatst te worden met het metalen vlak op een warm metalen gedeelte van de pompgroep. De temperatuurmeter (H) moet geplaatst worden in de dompelbuis (I) en deze kan worden vastgezet met het schroefje in de dompelbuis.

Toebehoren

Vuilafscheider

Om energie te besparen is het in Nederland verplicht gebruik te maken van een A-label pomp, deze pompen worden echter aangedreven door een magneetmotor waardoor deze ijzerdeeltjes aantrekt. Deze ijzerdeeltjes kunnen de pomp beschadigen waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort. Een vuilafscheider filtert deze ijzer, en andere vuildeeltjes uit het water waardoor de pomp langer mee zal gaan.

 

Drukverschilregelaar

Omdat een vloerverwarming verdeler met pomp niet altijd water uit het CV-systeem afneemt kan het zo zijn dat er geen doorstroming in het CV-systeem is. Daarom is het raadzaam een drukverschilregelaar te monteren. Deze zorgt ervoor dat er altijd doorstroming is, waardoor storingen in de CV-ketel of warmtepomp vermeden worden.

Een drukverschilregelaar wordt tussen de aanvoer- en retourleiding van het CV-systeem geplaatst.