Meerlagenbuis gas Henco

De gasleidingen van Henco zijn meerlagenbuizen die uitsluitend geschikt zijn voor gebruik met gas. Net zoals de andere meerlagenbuizen van Henco zijn deze buizen van hoogwaardige kwaliteit en bestaan ze uit een combinatie van meerdere lagen aluminium en kunststof, wat ze flexibel en erg sterk maakt. Alle Henco gasleidingen zijn vanzelfsprekend voorzien van het KIWA-Gastec kwaliteitskeurmerk. De leidingen zijn in verschillende maten en met en zonder een beschermende mantel verkrijgbaar. Daarnaast hebben we ook een uitgebreid assortiment aan koppelingen, gereedschappen en installatiemateriaal om de buizen op de juiste manier te installeren.

Henco gasleidingen informatie

Met de Henco gasleidingen, ook wel bekend als Henco alupex buizen, leg je snel een hoogwaardig leidingsysteem aan. De meerlagenbuizen zijn, net als de meerlagenbuizen voor water, gemakkelijk te buigen en daarnaast ontzettend sterk. Je sluit de buizen aan met Henco’s speciale range aan perskoppelingen voor gas. De gasleidingen en koppelingen zijn voorzien van het KIWA-Gastec keurmerk, wat betekent dat de producten voldoen aan de hoogste eisen met betrekking tot kwaliteit, veiligheid en functionaliteit. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief leidingsysteem.

Naast meerlagenbuis voor gasleidingen levert Henco ook waterleidingen, geïsoleerde buizen, mantelbuizen en toebehoren voor leidingsystemen.

Henco gasleidingen met mantel

De gasleidingen met mantel zijn identiek aan de normale gasleidingen, alleen zijn deze leidingen voorzien van een stevige en slijtvaste mantel.

De mantel zorgt ervoor dat de leiding altijd beschermd is tegen invloeden van buitenaf en dat je de leiding gemakkelijk en veilig kunt installeren. Vooral bij installaties in grove omgevingen, zoals ondergronds en bij doorvoeren door muren is van belang om je gasleiding goed te beschermen. Mocht er in hele zeldzame gevallen toch een lekkage optreden, dan blijft het gas binnen de mantel hangen en verspreid het zich niet door de gehele ruimte.

We raden altijd aan om gasleidingen met mantel te gebruiken. In een aantal situaties, zoals in een kruipruimte, is het gebruik van buizen met mantel vanwege veiligheidsredenen zelfs verplicht. Zorg dat je voor installatie altijd goed op de hoogte bent van de geldende normen en richtlijnen en neem geen risico’s.

De Henco gasleidingen (met mantel) zijn te bestellen in de diameters 16mm, 20mm, 26mm, 32mm en 40mm, en hebben een wanddikte van 2mm of 3mm. Op aanvraag kunnen we natuurlijk ook andere afmetingen leveren. In de diameters 16mm t/m 26mm zijn de buizen met mantel per meter verkrijgbaar, de grotere diameters en buizen zonder mantel leveren we op rol. Alle buizen met mantel worden direct uit voorraad geleverd zodat je snel met jouw project aan de slag kunt.

Hoe installeer je een gas meerlagenbuis?

De installatie van een Henco gasleiding werkt hetzelfde als de installatie van een waterleiding. Als je een buis met mantel hebt dan dien je deze als eerst op maat te maken. Dit doe je met een speciale buiskniptang voor mantelbuizen: hiermee kun je de mantel op maat maken zonder de buis te beschadigen. De buizen zelf kunnen simpelweg op maat geknipt worden. Na het knippen dienen ze ontbraamd te worden, en daarna kan er een koppeling aangeperst worden. Voor de installatie van een gasleiding heb je dus een ontbramer, een buiskniptang (voor mantelbuis) en een perstang nodig.

Voor de perstang is het van belang dat je gebruik maakt van de juiste persbek. Voor Henco perskoppelingen, zijn dat de volgende persbekken: Voor fittingen met een diameter van 16 t/m 26mm heb je een persbek met persprofiel TH of BE nodig. Voor fittingen met een diameter van 32mm heb je een persbek met persprofiel HE nodig. Voor fittingen met een diameter van 40mm heb je een persbek met persprofiel HEz nodig. De genoemde persprofielen zijn de typeaanduidingen van de persbekken van Rems.

Voor de installatie van de meerlagenbuis doorloop je de volgende stappen: je meet de buis af en bepaalt de juiste lengte. Op die lengte snijd je eerst voorzichtig de mantel door en daarna knip je de buis door. Hierna maak je het uiteinde van de buis helemaal glad en braamvrij met de ontbramer. Nu het uiteinde van de buis voorbereid is, kun je de perskoppeling eroverheen schuiven, dit doe je totdat je het wit van de buis door het gaatje in de koppeling kunt zien. Zo weet je zeker dat alles straks goed aansluit. Hierna kun je de persbek over de koppeling plaatsen en (na alles nog één keer goed te controleren) persen. Op deze manier werk je simpel verder net zolang tot je hele leidingsysteem klaar is. Let op: een nieuw (of gerepareerd) leidingsysteem dient altijd volgens de voorschriften van de fabrikant afgeperst te worden alvorens het in gebruik genomen kan worden.

Zoek je nog meer informatie over gasleidingen?

Voor meer informatie over Henco gas meerlagenbuis, de bijbehorende koppelingen en installatiehulp verwijzen we je naar onze informatiepagina over Henco. Je kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, onze klantenservice kan je van deskundig advies voorzien en helpt je graag!