Op deze pagina vind je informatie over de verschillende types vloerverwarmingssystemen, hoe ze zijn opgebouwd en hoe ze werken. Met deze informatie kun je een betere afweging maken tussen de verschillende systemen en beslissen welk systeem het beste past voor jouw situatie. We onderscheiden de verschillende vloerverwarmingssystemen als volgt: watersystemen (natbouw en droogbouw) en elektrische systemen. Elk systeem heeft verschillende mogelijkheden en voor- en nadelen. Hieronder kun je lezen hoe dat zit. Als eerste worden de watersystemen behandeld, daarna het elektrische systeem. Als laatst volgt een vergelijking en de conclusie.

Vloerverwarmingssystemen water

Algemeen

Een vloerverwarmingssysteem gebaseerd op verwarming met water bestaat een netwerk van buizen wat in de vloer verwerkt is. Daar doorheen stroomt warm water wat zijn warmte afgeeft terwijl het onder de vloer stroomt, waardoor de ruimte opwarmt. Zo’n systeem kan opgebouwd worden op de kale betonvloer waarna er nog een dekvloer overheen gestort wordt. We spreken dan van een natbouwsysteem. Als de ruimte al is voorzien van bijvoorbeeld een houten vloer, dan kan er een losstaand vloerverwarmingssysteem op de bestaande vloer worden opgebouwd, waar daarna direct een stevige laminaat- of parketvloer overheen gelegd kan worden. In dat geval spreken we van een droogbouwsysteem. Voor beide type systemen levert Benem handige standaardsets.

Na het invullen van de gegevens van de ruimte waar jij vloerverwarming wilt leggen, wordt het pakket automatisch samengesteld en weet je zeker dat je alle benodigde materialen in één keer in huis hebt. Op deze pagina kun je jouw set samenstellen. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen, dan helpen we je direct verder. Tevens kunnen we, indien gewenst, bij aanschaf van een standaardset een legplan voor je maken. Voor droogbouwsets doen we dat zelfs geheel gratis.

De basis

Voor welk type systeem je ook kiest, de basis van beide systemen is identiek. In de CV of warmtepomp wordt water verwarmd wat vervolgens gebruikt kan worden om het huis op te warmen. Vanuit de CV of warmtepomp komt het water bij de verdeler terecht. Dit geldt dus voor zowel nat- als droogbouwsystemen. De verdeler is een apparaat wat het warme water verdeeld over een of meerdere groepen vloerverwarmingsbuizen in een of meerdere ruimtes. De verdeler zorgt ervoor dat elke groep de juiste hoeveelheid warm water krijgt zodat iedere ruimte comfortabel opgewarmd kan worden. Er zijn twee types verdelers verkrijgbaar: met en zonder pomp.

Een verdeler met pomp wordt gebruikt voor HTV-systemen, wat staat voor Hoge Temperatuur Verwarming. In zo’n systeem wordt er door de pomp van de verdeler water rondgepompt door de vloerverwarming. Wanneer het water in de vloerverwarming te ver afgekoeld is, mengt de verdeler heet CV water (meer dan 60 graden) met het water wat terugkomt uit de vloerverwarming. Zo blijft de vloerverwarming goed op temperatuur en wordt deze ook niet te heet. Een verdeler met pomp wordt meestal gebruikt in combinatie met een CV-ketel en bij systemen waar er zowel vloerverwarming als radiatoren aanwezig zijn.

Een verdeler zonder pomp wordt gebruikt voor LTV-systemen, wat staat voor Lage Temperatuur Verwarming. In zo’n systeem wordt water vanuit de warmtepomp of laag ingestelde CV-ketel (zo’n 40 graden) direct door de verdeler verdeeld naar de verschillende groepen. Na de warmteafgifte stroomt het water direct terug naar de CV-ketel of warmtepomp om daar opnieuw opgewarmd te worden. Er is dan dus géén aparte pomp voor de verdeler nodig.

Natbouwsystemen

Een natbouwsysteem is een vloerverwarmingssysteem wat op de kale betonnen vloer wordt opgebouwd of erin wordt gefreesd. Vervolgens wordt er een dekvloer (vaak zand-cement of egaline) overheen gestort, waarna de eindvloer er simpel overheen gelegd kan worden. Natbouwsystemen bestaan simpelweg uit een soort plaat (hierin zijn verschillende uitvoeringen) welke op de betonnen vloer wordt geplaatst. De vloerverwarmingsbuis wordt vervolgens in de juiste route gelegd en aan de plaat vastgemaakt. Als alles goed ligt kan de dekvloer gestort worden. Een natbouwsysteem kan op de volgende manieren worden toegepast.

Infrezen

Bij infrezen maak je met een freesmachine sleuven in de betonnen vloer waar de vloerverwarmingsbuizen in komen te liggen. Je hebt dan ook geen andere materialen meer nodig en kunt de sleuven direct weer dichtstorten. Hiervoor kan een basis vloerverwarmingsset gebruikt worden.
 • Voordelen: Minder materialen dus goedkoper, Geen verhoging van de originele vloer, Snelle opwarmtijd van de vloer
 • Nadelen: Freesmachine benodigd, Arbeidsintensief, Geen extra isolatie onder de buizen

Tackerplaten

Tackerplaten zijn isolatieplaten waar een textielachtig doek op is verlijmd. Op het oppervlak is door middel van geprinte lijnen een verdeling gemaakt waardoor de vloerverwarmingsbuis makkelijk op de juiste plaats kan worden bevestigd. De vloerverwarmingsbuis wordt aan de tackerplaat vastgemaakt met tackernagels. De nagels worden met behulp van een tackerapparaat (Bij ons te huur) eenvoudig en snel geplaatst. Vervolgens kan de dekvloer gestort worden. Bekijk de complete vloerverwarmingsset hier. 
 • Voordelen: Snelle montage, Stevige buisbevestiging, Meerdere buisafstanden mogelijk, Voordelige prijs, Isolatie
 • Nadelen: Speciaal gereedschap nodig voor installatie (bij ons voordelig te huur), Hoge opbouwhoogte, Lange droogtijd, Zwaar

Noppenplaten

Noppenplaten zijn vergelijkbaar met tackerplaten. Een noppenplaat bestaat uit een kunststof plaat (met of zonder isolatie) met uitstekende noppen, waar de vloerverwarmingsbuis simpelweg tussen geklikt kan worden, zonder gereedschap. Vervolgens kan de dekvloer gestort worden. Bekijk de complete vloerverwarmingsset hier. 
 • Voordelen: Snelle montage, Geen speciaal gereedschap benodigd, Isolatie mogelijk
 • Nadelen: Minder flexibiliteit in buisafstand,  Hoge opbouwhoogte, Lange droogtijd, Zwaar

Draadmatten

Draadmatten zijn grote matten van staaldraad met vierkante mazen met een bepaalde tussenafstand. Draadmatten zijn niet van zichzelf niet geïsoleerd, maar je kunt er wel een isolerende reflectiefolie onder leggen. De vloerverwarmingsbuis kan direct op de draadmat bevestigd worden met kabelbinders, vlechtdraad of met draadmatbinders. Voor bevestiging met kabelbinders is geen speciaal gereedschap nodig, voor montage met vlechtdraad heeft u een vlechtmachine nodig (bij ons te huur) en voor draadmatbinders is er een stroppertang benodigd. Na bevestiging van de vloerverwarmingsbuis aan de draadmatten kan de dekvloer gestort worden. Bekijk de complete vloerverwarmingsset hier.
 • Voordelen: Voordelig, Snelle montage, Lage opbouwhoogte, Buis stevig bevestigd, Toepasbaar op zwaluwplaten
 • Nadelen: Zwaar Maar één buisafstand mogelijk, Lange droogtijd, Draadmat kan de vloerverwarmingsbuis beschadigen, Onhandige afmetingen van de draadmatten

Open matten 

Open matten zijn kunststof matten zonder isolatie welke aan de betonnen vloer worden bevestigd. De vloerverwarmingsbuis kan simpelweg in de matten geklikt worden waarna de dekvloer of egaline gestort kan worden. De totale opbouwhoogte van deze soort vloer begint bij 12mm, wat in vergelijking met de andere natbouwsystemen erg laag is. Bekijk de complete vloerverwarmingsset hier. 
 • Voordelen: Lage opbouwhoogte, Erg snelle montage, Snelle droogtijd, Lichte Dekvloer, Eenvoudig te gieten
 • Nadelen: Duur, Dunne leidingen

 

Droogbouwsystemen

Een droogbouwsysteem is een vloerverwarmingssysteem wat kan worden opgebouwd op een bestaande houten vloer, en er hoeft naderhand geen betonnen vloer overheen gestort te worden. De minimale totale hoogte van een droogbouwsysteem is slechts 17mm. Wij leveren het hoogwaardige droogbouwsysteem van Radson, het Radson TS14R-systeem. Het Radson TS14R-droogbouwsysteem bestaat uit de volgende onderdelen. Bekijk de complete vloerverwarmingsset hier. 

 

 • Systeemplaten: De systeemplaten zijn gemaakt van hard geperst EPS met bovenop een verlijmde aluminium warmtegeleidingsplaat. Dit geheel is slechts 17mm dik waardoor het in bijna iedere ruimte toepasbaar is. De systeemplaten zijn voorzien van rechte sleuven voor de vloerverwarmingsbuis.
 • Combiplaten: De combiplaten zijn ook gemaakt van hard EPS en worden gebruikt voor het maken van bochten met de vloerverwarmingsbuis. Aan het begin en einde van een reeks systeemplaten ligt dus altijd een combiplaat.
 • Vloerverwarmingsbuis: Dit is de buis waar het warme water doorheen stroomt. De buis wordt simpelweg in de sleuven in de systeem- en combiplaten gedrukt en ligt dan automatisch goed. Bij dit systeem maak je gebruik van de speciale 5-laagse Radson SKR 14x2mm buizen.
 • Optioneel: Belastingspreidende laag: Voor tegelvloeren maak je gebruik van een belastingspreidende laag. Deze laag wordt direct op de systeemplaten verlijmd. Je kunt vervolgens de tegels op de belastingspreidende laag verlijmen.
 • Optioneel: Jumpax Basic: De Jumpax Basic platen zorgen voor een stabiele en egale ondervloer voor de volgende vloeren: PVC lijm en klik, linoleum, tapijt, vinyl of dun laminaat. De Jumpax platen worden bovenop de Heat-Foil ondervloer gelegd waarna de uiteindelijke vloer gelegd kan worden. De uiteindelijke vloer kan ook aan de Jumpax platen worden verlijmd.
 • Optioneel: Heat-foil: Het Heat-foil is simpel uit te rollen over het droogbouwsysteem waarna de parket- of laminaatvloer er overheen gelegd kan worden.

Vloerverwarmingssystemen elektrisch

Algemeen

Een elektrisch vloerverwarmingssysteem bestaat in de basis uit een grondlaag waarop elektrische elementen (vaak één of meerdere dunne kabels) zijn vastgemaakt. De warmte ontstaat wanneer er stroom door de kabel wordt geleid en deze daardoor opwarmt. Er is dus geen CV-ketel, warmtepomp of leidingwerk benodigd. Tevens is er geen verdeler nodig. Een elektrisch vloerverwarmingssysteem hoeft alleen van stroom voorzien te worden en kan verder eenvoudig geregeld worden met de meegeleverde thermostaat. Zo kan een ruimte simpel afzonderlijk worden verwarmd.

De nadelen:

 • Duurder in aanschaf
 • Verbruikt voor grotere oppervlaktes relatief veel stroom

Magnum Heatboard elektrische vloerverwarming

Benem biedt een aantal elektrische vloerverwarmingssystemen van het topmerk Magnum. Speciaal voor grotere oppervlaktes zoals woon- of slaapkamers leveren wij het Magnum Heatboard systeem. Het Magnum Heatboard systeem is erg vergelijkbaar met een standaard droogbouwsysteem, alleen wordt er een elektrische kabel gebruikt in plaats van een vloerverwarmingsbuis om warmte te verspreiden. Het systeem heeft een totale opbouwhoogte van slechts 12mm(!) en is als volgt opgebouwd:

 • Systeemplaten (1): De systeemplaten zijn gemaakt van een speciaal type EPS waarop een voorgevormde aluminiumplaat is verlijmd. De systeemplaten zijn slechts 12mm dik en zijn al voorzien van de sleuven voor de verwarmingskabel. Verder kunnen de platen gemakkelijk aan elkaar geklikt worden en snijd je deze in de hoeken met een hobbymes gemakkelijk op maat.
 • Vloersensor: De vloersensor meet de temperatuur in de vloer en stuurt op basis hiervan de thermostaat aan.
 • Heatboard cable (2): De Heatboard cable is het verwarmende element en kun je gemakkelijk in de sleuven van de systeemplaten drukken volgens de vooraf bepaalde route. De Heatboard cable is afhankelijk van de oppervlakte van het totale systeem leverbaar in een 6W of 10W uitvoering.
 • Viltlaag (3): De viltlaag is de toplaag en dekt de systeemplaten en Heatboard cable af.

Na opbouw van het vloerverwarmingssysteem kun je de eindvloer [4] gaan leggen. Harde vloeren (parket- of laminaatvloeren) kunnen direct bovenop het Magnum Heatboardsysteem gelegd worden. Als je een zachte vloerbedekking wilt hebben (zoals PVC of Vinyl) leg je eerst een laag Jumpax Basic, daarna kan de vloerbedekking gelegd worden. Naast het Magnum Heatboard bieden we ook nog andere elektrische vloerverwarmingssystemen, zoals een systeem dat speciaal geschikt is voor badkamers en toiletruimtes. Kijk daarvoor bij onze elektrische vloerverwarmingsets.

Vergelijking en conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de mogelijkheden voor vloerverwarmingssystemen erg uitgebreid. Voor iedere situatie is er een goede oplossing. Als je flink aan het verbouwen bent en je hebt de ruimte om nog een dekvloer te storten, is een natbouwsysteem al snel interessant. Zo’n systeem is goedkoper dan een droogbouwsysteem en snel te monteren, maar heeft een grotere opbouwhoogte en een droogtijd na het storten van de dekvloer. Heb je maar een kleine inbouwhoogte en wil je geen dekvloer storten? Dan zul je al snel bij een droogbouwsysteem uitkomen. Dan betaal je wel iets meer, maar heb je geen last van een droogtijd of ingrijpende werkzaamheden. Wil je graag duurzaam bouwen, volledig elektrisch verwarmen of je de stroom van je zonnepanelen efficiënt gebruiken? Dan is een elektrisch vloerverwarmingssysteem wellicht de juiste keuze. Welk type vloerverwarming voor jouw situatie het beste geschikt is hangt dus van veel factoren af. Ook keuzes voor de opbouw van het systeem, HTV of LTV en het type verdeler spelen allemaal mee.

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

Gerelateerde producten