Hoekstopkranen

Een hoekstopkraan wordt gebruikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld een toilet of wasbak in je badkamer of toiletruimte. Omdat hoekstopkranen zich vaak in het zicht bevinden, worden ze uitgevoerd in luxe designs en met een hoogwaardige afwerking. Met een hoekstopkraan kan de watertoevoer naar het toilet of de wastafel gesloten worden. Dit is nodig bij onderhoud en werkzaamheden, en heeft als voordeel dat de hoofdkraan van het huis gewoon geopend kan blijven. Op deze pagina vind je ons assortiment aan hoekstopkranen.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
  1. Grohe hoekstopkraan 1/2" x 3/8" kort
    € 7,36 € 6,08
  2. VSH hoekstopkraan toilet 3/8" x 12
    € 17,84 € 14,74
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina

Hoekstopkraan informatie

Een hoekstopkraan is een kraan die wordt toegepast voor het aansluiten van toiletten en wastafels. Het zijn kleine, subtiele en vaak mooi (met chroom) afgewerkte kranen die direct naast de stortbak van een toilet of onder een wastafel worden gemonteerd. Qua functionaliteit zou er ook gebruik gemaakt kunnen worden van een ander type kraan, maar deze zijn vaak erg groot en zijn niet mooi afgewerkt. Met een hoekstopkraan kun je een wastafel dus netjes aansluiten op de leiding die in de muur verwerkt is. De leiding in de muur eindigt dan in een muurplaat, waarvan enkel de aansluiting uitsteekt. De hoekstopkraan wordt op de muurplaat aangesloten en het geheel kan vervolgens met een rozet netjes afgewerkt worden. De hoekstopkraan staat in principe altijd open, maar kan worden afgesloten wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe kraan op de wastafel geplaatst wordt. Zonder hoekstopkraan zou de waterdruk van het gehele leidingsysteem moeten worden gehaald om te kunnen werken.

Hoekstopkranen zijn leverbaar met schroefdraadaansluitingen (van o.a. 3/8” en 1/2” buitendraad) en/of een knelfitting (van meestal 12mm). Op een kraan met een schroefdraadaansluiting wordt meestal een flexibele waterslang aangesloten. Verder kunnen sommige kranen direct op een muurplaat of op de stortbak van het toilet worden geschroefd. Een knelfitting kan direct op de koperen waterleiding worden aangesloten. Meer informatie over schroefdraden, fittingen en het kiezen van de juiste maat vind je op onze informatiepagina over draad- en leidingdiameters.

Benem levert hoekstopkranen van vooraanstaande merken zoals Grohe en VSH. Natuurlijk vind je bij ons ook alle andere materialen, benodigdheden en toebehoren voor jouw installatieklus, zoals leidingen, koppelingen en gereedschappen. Door onze grote eigen voorraad kunnen we vaak direct leveren en kun je snel aan de slag met je project. Onze deskundige klantenservice staat voor je klaar bij (technische) vragen.

Hoe installeer je een hoekstopkraan?

Een hoekstopkraan kan gemakkelijk en snel geïnstalleerd worden. Zorg ervoor dat de aanvoerleiding drukvrij en open is en dat er genoeg ruimte is om te werken. Verder is het belangrijk dat de hoekstopkraan de juiste aansluitingen voor je aanvoerleiding en vervolgleiding heeft. Sluit de twee schroefdraadfittingen van kraan en leiding op elkaar aan of monteer de kraan aan de leiding met de knelverbinding. In beide gevallen kun je de installatie met een setje gewone steeksleutels uitvoeren. Op dezelfde manier monteer je de flexibele slang of koppeling naar je toiletstortbak. Als alles goed is aangesloten draai je de hoekstopkraan helemaal dicht en kan de hoofdkraan van je waterleiding worden geopend. Door de hoekstopkraan langzaam te openen kun je controleren of je installatie geheel lekvrij is. Hierna kun je de kraan volledig openzetten en is de installatie afgerond.