Informatie | Meerlagenbuis algemeen

Kunststof leidingsysteem

Een kunststof leidingsysteem is een systeem van kunststof buizen welke aan elkaar verbonden worden met koppelingen. De buizen van een kunststof leidingsysteem worden ook wel alupex, meerlagenbuis of flexibele buis genoemd. Bekende fabrikanten van deze systemen zijn Multitubo, Uponor, Henco en Pipelife Radopress.

Is een kunststof leidingsysteem universeel?

De meeste kunststof leidingsystemen zijn niet universeel uitwisselbaar. Multitubo is hierin een uitzondering aangezien dit uitwisselbaar is met Uponor en Wavin. Dit geldt voor de buis en perskoppelingen, niet voor de Multitubo Protec insteekkoppelingen. Lees hiervoor wel goed de voorschriften waarin staat bij welke buizen en koppelingen dit kan.

Vaak wordt de combinatie van koppeling en buis niet van hetzelfde merk gebruikt, men denk dat dit kan omdat beide buizen een diameter van bijvoorbeeld 16 mm en wanddikte van 2,0 mm hebben. Echter, blijkt in de praktijk dat wanneer beide buizen 16 x 2,0 heten, de wanddikte toch afwijkt. Hierdoor kan het zo zijn dat de koppeling meteen gaat lekken, maar ook dat dit pas later gebeurt. Dit kan zelfs maanden later nog gebeuren, terwijl er daarvoor geen problemen zijn.

De koppelingen en buis van een leidingsysteem worden op elkaar getest. Dit zijn testen die maanden duren waarbij druk en temperatuur gesimuleerd worden, deze testen zijn op de werkplek niet te realiseren wanneer je zelf combinaties maakt die niet zijn getest. Hiermee loop je het risico op lekkage en hiermee schade.

Soorten koppelingen

Koppelingen voor kunststof buizen zijn er in verschillende soorten, de meest gebruikte zijn pers, knel en insteek koppelingen zijn. Voor de laatste 2 is geen speciaal persgereedschap nodig, maar deze koppelingen zijn vaak wel duurder.

Perskoppeling

Deze koppeling moet geperst worden met een perstang, een perskoppeling moet altijd met het juiste persprofiel geperst worden. Ook wanneer er geen lekkage is bij het persen met een ander profiel dan voorgeschreven kan het zo zijn dat de koppeling maanden later alsnog gaat lekken. Lees hier meer over het persprofiel.

Knelkoppeling

Deze koppeling kan zonder duur speciaal gereedschap gemonteerd worden. Uiteraard moet de buis altijd ontbraamd worden.

Insteekkoppeling

Deze koppeling kan gemonteerd worden door de buis er simpelweg in te duwen, uiteraard moet hier ook de buis altijd ontbraamd worden.

Materialen

Koppelingen zijn er in verschillende materialen, de meest gebruikte zijn kunststof, messing, messing vertind en messing vernikkeld. De goedkoopste is vaak kunststof, de duurste messing vertind of vernikkeld. De reden dat mensen kiezen voor kunststof is vaak de prijs, sommige mensen vertrouwen kunststof niet en kiezen daarom voor messing koppelingen. Messing vertind of vernikkelde koppelingen hebben een extra beschermlaag tegen beïnvloeden van zowel binnen als buiten. Ook kan de kleur een reden zijn om voor vertind of vernikkelde koppelingen te kiezen. De keuren en garanties zijn vaak van alle materialen gelijk.

Kunststof

Messing

Messing vertind of vernikkeld

 

Buizen

Buizen zijn er ook in verschillende materialen, de meest gebruikte zijn PEX/AL/PEX en PE-RT/AL/PE-RT.

  • PEX/AL/PEX betekent dat de buitenkant uit het kunststof PEX is gemaakt, vervolgens een laag aluminium in het midden en weer een laag PEX aan de binnenkant. Alle materialen worden met lijm aan elkaar verbonden, waardoor dit een 5-lagen buis is.
  • PE-RT/AL/PE-RT betekent dat de buitenkant uit het kunststof PE-RT is gemaakt, vervolgens een laag aluminium in het midden en weer een laag PE-RT aan de binnenkant. Alle materialen worden met lijm aan elkaar verbonden, waardoor dit een 5-lagen buis is.

Beide buizen zijn over het algemeen geschikt voor zowel drinkwater als verwarming. Voor gas zijn altijd speciale gasbuizen en koppelingen met gele merking vereist. Ook zijn er 3-lagen buizen op de markt, deze buizen hebben geen extra kunststof laag welke de zuurstofdichte laag beschermd. Dit zie je regelmatig bij vloerverwarmings buizen, het is ten sterkste af te raden deze buizen te gebruiken aangezien de kans groot is dat de zuurstofdichte laag beschadigd raakt. Wanneer dit gebeurd is het mogelijk dat zuurstof het systeem binnen dringt en schade aanricht.

Gerelateerde producten

 

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.