Gaskranen

Om een gasleiding af te sluiten maak je gebruik van een gaskraan. In normale situaties staat zo’n kraan altijd open. Bij onderhoud aan de gasleiding, of het vervangen van bijvoorbeeld een CV-ketel of gasfornuis gebruik je de kraan om de leiding af te sluiten en veilig te kunnen werken. Het wordt daarom aangeraden om bij ieder apparaat dat gas gebruikt een kraan te plaatsen. Gaskranen zijn verkrijgbaar met verschillende aansluitmogelijkheden en in meerdere uitvoeringen. Op deze pagina vind je ons assortiment aan gaskranen.

Gaskraan informatie

Een gaskraan is een kraan (meestal een kogelkraan) die speciaal is ontworpen voor gebruik in gasleidingen. De speciale constructie en afdichtingen zorgen ervoor dat de kraan gasdicht is en dat deze de juiste maximale werkdruk heeft. Het is dus erg belangrijk om voor gasleidingen altijd gebruik te maken van een gaskraan, en niet bijvoorbeeld een kogelkraan voor water te gebruiken. Zo ben je zeker van een betrouwbaar en veilig systeem.

Een gaskogelkraan kan in iedere positie worden ingebouwd en heeft geen voorgeschreven stroomrichting; de kraan werkt dus twee kanten op. Er zijn gaskranen met een bedienings- vleugel of hendel, de werking hiervan is gelijk. Het voordeel van een gaskraan met vleugelbediening is dat deze een kleinere inbouwruimte heeft. De meeste gaskranen zijn recht uitgevoerd voor installatie in een rechte leiding, maar voor specifieke situaties zijn er ook haakse kranen verkrijgbaar. Vanzelfsprekend zijn alle gaskranen van Benem voorzien van het KIWA Gastec kwaliteitskeurmerk, wat de hoogste kwaliteit en veiligheid garandeert.

Benem levert gaskranen in alle veelvoorkomende afmetingen. Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor gasleidingen, koppelingen en een groot assortiment aan andere aansluit- en installatiematerialen. Ook voor vakkundig advies over bijvoorbeeld een product of een installatieklus ben je bij ons aan het juiste adres, onze klantenservice helpt je graag verder.

Welke gaskraan heb ik nodig?

In principe zijn alle gaskranen geschikt voor alle standaard gasleidingen. Je hoeft alleen de juiste aansluiting (type en afmetingen) te selecteren. Gaskranen zijn verkrijgbaar met draadfittingen en knelfittingen. Een kraan met een knelfitting kan je direct op een koperen gasleiding aansluiten. De knelfitting zorgt voor een juiste afdichting. Gaskranen met een draadfitting kunnen direct op een muurplaat worden geschroefd, of er kan bijvoorbeeld een flexibele gasslang of koppeling op worden aangesloten. Zorg ervoor dat bij een gasaansluiting met een draadfitting altijd een schroefdraadafdichting (zoals PTFE-tape) gebruikt wordt. Dit is nodig om een goede afdichting te garanderen. Voor meer informatie over leidingen, koppelingen en schroefdraden verwijzen we je graag door naar onze informatiepagina over draad- en leidingdiameters.