Afvoermateriaal sifons

Een sifon (ook wel zwanenhals of waterslot genoemd) is een essentieel onderdeel van iedere afvoerleiding. Een sifon wordt dichtbij een afvoerputje geplaatst en zorgt ervoor dat lucht en stank uit een riool niet uit het putje omhoog kunnen komen. Zo blijft je huis lekker fris terwijl je toch gewoon water af kunt voeren. Benem levert sifons in een groot aantal uitvoeringen en afmetingen, en heeft daarnaast een zeer uitgebreid assortiment aan o.a. afvoer-, aansluit- en installatiematerialen. Zo vind je alle benodigdheden voor jouw project op één plek en kun je snel aan de slag.

Sifon informatie

Een sifon blokkeert de directe doorgang van het afvoerputje naar het riool met behulp van een laag water. Alle vloeistoffen die door het putje gespoeld worden kunnen daardoor gewoon afgevoerd worden, maar opkomende lucht en stank worden tegengehouden. Een sifon is daarmee een goedkope en functionele manier om je huis fris en hygiënisch te houden en is een onmisbare schakel in iedere afvoerleiding. Sifons zijn in vele soorten en uitvoeringen verkrijgbaar; van bijvoorbeeld een simpele PVC sifon tot een ruimtebesparende sifon of een luxe verchroomde wastafelsifon. De werking van al deze uitvoeringen is gelijk. Je kunt ook kiezen voor een sifon met rioolbeluchter. In het zeldzame geval dat er in het riool tijdelijk een onderdruk optreedt kan dit ervoor zorgen dat sifons (deels) leeggezogen kunnen worden en er stankoverlast ontstaat. Een sifon met beluchter zal in dit geval lucht kunnen doorlaten naar het riool zonder dat het water meegezogen wordt zodat het waterslot intact blijft en je geen last hebt van stank. Een sifon zonder beluchter hoeft in zo’n situatie alleen even gevuld te worden met water (door de kraan te laten lopen) om weer werkend te zijn.

Benem levert een ruim assortiment aan sifons geschikt voor verschillende situaties en daarnaast alle materialen die je nodig hebt voor de installatie van jouw nieuwe afvoersysteem. We leveren bijna altijd direct uit voorraad (vandaag besteld is morgen in huis) zodat je snel verder kunt.  Weet je niet precies wat je nodig hebt of heb je een vraag over jouw project? Neem dan vrijblijvend contact op met onze vakkundige klantenservice, dan denken we graag met je mee.

Welke sifon heb ik nodig?

In principe is de werking van alle sifons gelijk en hoef je alleen rekening te houden met de inbouwmaten en het design van de sifon. Voor gewone binnenriolering, zoals bijvoorbeeld onder de gootsteen in je keuken, kun je gebruik maken van een universeel sifon van PVC of kunststof materiaal. Voor de buitenriolering of hemelwaterafvoer (HWA) zijn er speciale sifons in grote maten verkrijgbaar. Omdat de sifons onder een wastafel in veel gevallen in het zicht geplaatst worden zijn deze types verkrijgbaar in mooie designs, met een luxe uitstraling of juist in een ruimtebesparende uitvoering. Je kunt zelf kiezen wat het beste zou passen voor jouw situatie. Let goed op de afmetingen (en plaatsing) van de overige afvoerbuizen en kies hiervoor de geschikte sifon en eventueel benodigde koppelingen of afvoerbuizen.