Multitubo is een Duits bedrijf dat al vele jaren actief is met hun eigen hoogkwalitatieve leidingsystemen. Ze zijn onderdeel van het Oostenrijkse Ke Kelit; dit is een grote speler op het gebied van installatiemateriaal. Multitubo levert kwalitatieve meerlagenbuizen voor waterleidingen en heeft daarnaast een groot assortiment aan perskoppelingen en andere koppelingen. Bij juiste installatie geven ze een garantie op de lekdichtheid van hun producten.

Tijdelijk krijg je bij aankoop van een Rems mini elektrische perstang korting op een Multitubo starterspakket. Tevens bieden wij speciaal voor zakelijke klanten een zakelijk account, waarmee je in aanmerking komt voor extra kortingen in onze webshop. Een zakelijke account kan hier worden aangevraagd.

Buizen

De meerlagenbuizen van Multitubo bestaan uit een composietmateriaal gemaakt van kunststof en metaal; dit biedt een aantal voordelen. Zo zijn ze erg licht en kunnen ze makkelijk gebogen worden, maar zijn ze zeer druk- en temperatuurbestendig. Ze zijn volledig corrosiebestendig en geheel zuurstofdicht. Door het slijtvaste gladde buisoppervlak aan de binnenzijde hebben de buizen weinig drukverlies. Tevens zijn de buizen geluiddempend, in tegenstelling tot metalen leidingen.

De Multitubo meerlagenbuizen zijn verkrijgbaar als geïsoleerde buizen en niet-geïsoleerde buizen. Daarnaast zijn er ook mantelbuizen beschikbaar, welke beter geschikt zijn voor in zware omstandigheden. Alle waterleidingen zijn geschikt voor drinkwater en (warm) CV-water. De Multitubo waterleidingen zijn KIWA en KOMO gecertificeerd. Multitubo levert geen buizen die geschikt zijn voor gas.

Koppelingen

Multitubo levert een groot assortiment aan pers- en insteekkoppelingen voor hun meerlagenbuizen. Naast koppelingen om meerlagenbuizen te verbinden, leveren ze ook koppelingen met overgangen naar draad- en knelfittingen, koppelingen voor vlakke afdichtingen en andere handige (tijdbesparende) koppelingen. Een voorbeeld hiervan is koppeling welke direct aangesloten kan worden op een inbouwreservoir van Geberit. Het uitgebreide assortiment aan koppelingen zorgt ervoor dat er voor elke klus of situatie een goede koppeling beschikbaar is. Dit is een van de grote voordelen van Multitubo.

Multitubo perskoppelingen zijn verkrijgbaar als kunststof, messing en messing vertinde koppelingen. Alle types zijn van zeer hoge kwaliteit en bieden dezelfde voordelen. Ze worden op dezelfde manier geïnstalleerd en zijn gegarandeerd lekvrij. De kunststof koppelingen zijn iets voordeliger dan de metalen koppelingen.

Alternatief

Een van de sterke punten van de meerlagenbuizen en perskoppelingen van Multitubo is hun uitwisselbaarheid met andere gerenommeerde merken zoals Uponor en Wavin. Zowel de buizen als de perskoppelingen van Multitubo kunnen moeiteloos worden gebruikt in combinatie met Uponor MLC perskoppelingen, inclusief de composietversies, en ook met Uni Pipe Plus en Wavin Tigris M1 perskoppelingen. We adviseren om Multitubo Protec insteekkoppelingen alleen te gebruiken met Multitubo buizen.

Installatie

De installatie van Multitubo meerlagenbuizen is erg simpel. Je kunt kiezen om de buizen te verbinden met pers- of insteekkoppelingen. Voor installatie van de perskoppelingen heb je alleen een kniptang, een ontbramer, een perstang en de juiste persbek nodig
  • 16 t/m 32 mm: Persprofiel UP en U
  • 40 t/m 50 mm: Persprofiel U

Als je alle materialen en het gereedschap verzameld hebt, kun je beginnen met de installatie. Hieronder volgt een stappenplan.

  • Stap 1) Op maat maken van de buis: Nadat je de buis hebt uitgemeten, of misschien al deels hebt gemonteerd, kun je deze op maat knippen met een kniptang. Gebruik hiervoor altijd een speciale buiskniptang om het uiteinde van de buis niet te beschadigen.
  • Stap 2) Ontbramen van de buis: Voordat je buizen kunt gaan verbinden, moeten de uiteinden helemaal glad gemaakt worden voor een juiste verbinding met de koppeling. We noemen dit ontbramen. Gebruik hiervoor een ontbramer die gemaakt is voor het ontbramen van meerlagenbuizen. Om een buis op de juiste manier te ontbramen, steek je de ontbramer in de buis en draai je deze aantal keer. Controleer of de buis na het ontbramen volledig glad is.
  • Stap 3) Koppeling over de buis: Je kunt nu de perskoppeling over de ontbraamde buis schuiven. Schuif deze helemaal door tot dat je het wit van de buis ziet door het gaatje in de RVS pershuls; alleen dan kan de koppeling correct geperst worden. Als je gebruik maakt van insteekkoppelingen hoef je alleen de koppeling over de ontbraamde buis te schuiven en te zorgen dat de buis zover als mogelijk in de koppeling zit.
  • Stap 4) Persen van de koppeling: De koppeling kan nu geperst worden. Plaats de persbek om de perskoppeling en controleer of deze op de juiste plek zit. De contouren van de koppeling moeten volledig aansluiten en goed in de persbek liggen voordat je kunt persen. Als de koppeling goed zit kun je deze persen. Met de bovenstaande stappen kun je je gehele leidingsysteem opbouwen.
  • Stap 5) Controle: Nadat je je leidingsysteem hebt opgebouwd is het van belang om dit op druk te testen, zodat je zeker bent dat het lekvrij is. De fabrikant heeft hiervoor voorschriften opgesteld. Om de leiding te kunnen testen kun je gebruik maken van een afpersapparaat. Werk altijd volgens de voorschriften van de fabrikant en zorg altijd dat het leidingsysteem gevuld met water en volledig ontlucht is voordat je begint met afpersen.

Links

Multitubo
Brochure
Bruto prijslijst
Technisch handboek
KIWA certificaat
KOMO certificaat
Verklaring van aansprakelijkheid

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.