Bezorgen volgens standaard levertijden | Geopend voor zakelijke klanten | Afhalen voor particulieren

Metalen buizen koper

Koperen leidingen worden al vele jaren gebruikt en zijn in bijna alle huizen en gebouwen wel terug te vinden. Dat is niet gek, want deze veelzijdige buizen zijn geschikt als gas-, water- en CV-leiding en zijn daarnaast ook nog eens gemakkelijk te installeren. Ook zijn er allerlei soorten koppelingen waarmee de buizen aan elkaar verbonden kunnen worden. Een koperen leiding is daarmee in heel veel gevallen een goede keuze. Benem levert een breed assortiment aan koperen leidingen en toebehoren direct uit voorraad.

Koperen leidingen algemeen

Koperen leidingen zijn erg bekend vanwege hun brede toepasbaarheid en gemakkelijke installatie. Of je nou een water- of gasleiding wilt aanleggen, of een buis voor je CV-systeem nodig hebt, een koperen buis kan bijna altijd toegepast worden. De koperen leidingen zijn verkrijgbaar vanaf 1 meter lengte en in de diameters: 12mm, 15mm, 22mm, 28mm en 35mm. De buizen kunnen tot 5 meter lengte gewoon bezorgd worden. We hebben alle koperen leidingen op voorraad en kunnen dus snel leveren.

Koppelingen

Één van de voordelen van koperen leidingen is het installatiegemak: ze kunnen namelijk snel en simpel worden aangesloten met een aantal verschillende soorten koppelingen. De bekendste is de knelkoppeling; hierbij wordt de leiding in de koppeling geschoven waarna de koppeling met simpel handgereedschap strak aangedraaid wordt. Een ander bekend type koppeling is de perskoppeling. Deze wordt om de buis geschoven waarna de koppeling met een perstang geperst wordt en direct en permanent vast zit. Natuurlijk is er ook nog de soldeerkoppeling. Hierbij wordt de leiding na het inbrengen in de koppeling doormiddel van solderen permanent aan de koppeling verbonden. Voor iedere situatie kun je de juiste koppeling kiezen en zo gemakkelijk een leidingsysteem met koperen leiding opbouwen. Let bij het kiezen van een koppeling wel altijd goed op dat de koppeling geschikt is voor het medium (water/gas) door de buis stroomt, zo voorkom je lekken.

Installatie

Koperen leidingen kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden. De rechte stukken kunnen naar wens langs een muur of plafond geleid worden. Gebruik voor het vastmaken bij voorkeur goede beugels of zadels, zodat de leiding stevig vast zit en niet kan gaan rammelen.  Een vuistregel is dat je voor warmwaterleidingen ongeveer elke 50cm een beugel dient te plaatsen, voor koudwaterleidingen is dit ongeveer elke 100cm. In hoeken of voor bochten heb je twee opties: je kunt twee leidingen aan elkaar verbinden met behulp van één van bovengenoemde soorten koppelingen. Daarnaast kun je koperen leidingen met behulp van een buigijzer ook gemakkelijk in een nette bocht buigen. Let er hierbij wel op dat je een buigijzer met de juiste diameter en buigradius gebruikt. Buig een koperen leiding nooit met de hand; dit geeft een grote kans op het knikken van de leiding, waarna deze niet meer gebruikt kan worden.