Henco is van origine een Belgisch bedrijf met inmiddels meer dan 25 jaar expertise in installatiemateriaal, leidingsystemen en aanverwante producten. De meerlagenbuizen van Henco staan garant voor topkwaliteit en zijn verkrijgbaar voor waterleidingen en als gasleidingen. Verder levert Henco ook kwalitatieve perskoppelingen voor hun meerlagenbuizen.

Buizen

De meerlagenbuizen van Henco zijn opgebouwd uit een combinatie van kunststof en aluminium; dit biedt een aantal voordelen. Zo zijn ze erg licht en flexibel, maar bieden ze een grote bestendigheid tegen druk en temperatuur. Ze zijn volledig corrosiebestendig en geheel zuurstofdicht. Door het gladde buisoppervlak aan de binnenzijde hebben de buizen weinig drukverlies. Tevens zijn de buizen geluiddempend, in tegenstelling tot metalen leidingen.

De waterleidingen zijn verkrijgbaar als geïsoleerde buizen en niet-geïsoleerde buizen. Daarnaast zijn er ook mantelbuizen beschikbaar, welke beter geschikt zijn voor in zware omstandigheden. Alle waterleidingen zijn geschikt voor drinkwater en (warm) CV-water. De waterleidingen van Henco zijn KIWA en KOMO gecertificeerd. De gasleidingen van Henco zijn KIWA-Gastec gecertificeerd en zijn verkrijgbaar met en zonder mantel.

Koppelingen

Henco levert een groot assortiment aan perskoppelingen voor hun meerlagenbuizen. Naast koppelingen om meerlagenbuizen te verbinden, leveren ze ook koppelingen met overgangen direct naar koper, met vlakke dichtingen en andere handige koppelingen. De meeste Henco perskoppelingen zijn van gemaakt kunststof en worden geproduceerd doormiddels van spuitgieten. Hierdoor zijn ze zeer temperatuur- en drukbestendig. De koppelingen hebben een zeer hoge mechanische sterkte maar blijven flexibel. Ze zijn bestand tegen corrosie en kunnen indien gewenst ingestort worden zonder extra bescherming. De perskoppelingen voor gas zijn KIWA-Gastec gecertificeerd.

Installatie

De installatie van Henco meerlagenbuizen is erg simpel. Je hebt hiervoor alleen een kniptang, een ontbramer, een perstang en de juiste persbek nodig. Verder raden we je aan om voor Henco meerlagenbuis ook altijd de juiste bijpassende perskoppelingen van Henco te gebruiken. Op deze manier ben je verzekerd van een volledig lekvrij systeem.

  • 16 t/m 26 mm: Persprofiel TH of BE
  • 32 mm: Persprofiel HE
  • 40 mm: Persprofiel Hez

Als je alle materialen en het gereedschap verzameld hebt, kun je beginnen met de installatie. Hieronder volgt een stappenplan.

  • Stap 1) Op maat maken van de buis: Nadat je de buis hebt uitgemeten, of misschien al deels hebt gemonteerd, kun je deze op maat knippen met een kniptang. Gebruik hiervoor altijd een buiskniptang om het uiteinde van de buis niet te beschadigen.
  • Stap 2) Ontbramen van de buis: Voordat je buizen kunt gaan verbinden, moeten de uiteinden helemaal glad gemaakt worden voor een juiste verbinding met de koppeling. We noemen dit ontbramen. Gebruik hiervoor een ontbramer die gemaakt is voor het ontbramen van meerlagenbuizen. Om een buis op de juiste manier te ontbramen, steek je de ontbramer in de buis en draai je deze aantal keer heen en weer. Controleer of de buis na het ontbramen volledig glad is.
  • Stap 3) Koppeling over de buis: Je kunt nu de perskoppeling over de ontbraamde buis schuiven. Schuif deze helemaal door tot dat je het wit van de buis ziet door het gaatje in de RVS pershuls; alleen dan kan de koppeling correct geperst worden.
  • Stap 4) Persen van de koppeling: De koppeling kan nu geperst worden. Plaats de persbek om de perskoppeling en controleer of deze op de juiste plek zit. De contouren van de koppeling moeten volledig aansluiten en goed in de persbek liggen voordat je kunt persen. Als de koppeling goed zit kun je deze persen. Met de bovenstaande stappen kun je je gehele leidingsysteem opbouwen.
  • Stap 5) Controle: Nadat je je leidingsysteem hebt opgebouwd is het van belang om dit op druk te testen, zodat je zeker bent dat het lekvrij is. De fabrikant heeft hiervoor voorschriften opgesteld. Om de leiding te kunnen testen kun je gebruik maken van een afpersapparaat. Werk altijd volgens de voorschriften van de fabrikant en zorg altijd dat het leidingsysteem gevuld met water en volledig ontlucht is voordat je begint met afpersen.

Links

Henco
Brochure
Technisch handboek
Garantieverklaring
Catalogus

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.