Kogelkranen water

Een kogelkraan wordt in een drinkwater- of CV-leiding geplaatst en wordt gebruikt om de leiding af te sluiten. Dit is vaak nodig bij onderhoud aan een leidingsysteem of bij het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe CV-ketel of douchekraan. Het is dus van belang om op de juiste locaties in je waterleiding een kogelkraan te installeren. Kogelkranen zijn er in verschillende soorten en maten, en met verschillende aansluitingen en opties. Onderaan deze pagina lees je daar meer over. Op deze pagina vind je ons assortiment aan kogelkranen voor waterleidingen.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 40

Pagina
per pagina
 1. Starterspakket aansluitmateriaal lovak
  € 244,77 € 202,29
 2. Lovak kogelkraan 1/2" x 1/2"
  € 7,26 € 6,00
 3. Lovak knel kogelkraan 15 x 15 Met aftapgelegenheid 1/4"
  € 12,27 € 10,14
 4. Lovak kogelkraan 1" x 1"
  € 15,68 € 12,96
 5. Lovak knel kogelkraan 28 x 28 Vleugelbediend
  € 23,09 € 19,08
 6. VSH kogelkraan 15 x 15 Aftapmogelijkheid 1/4"
  € 23,49 € 19,41
 7. Lovak kogelkraan 3/4" x 3/4"
  € 10,47 € 8,65
 8. VSH kogelkraan 22 x 22 Aftapmogelijkheid 1/4"
  € 33,92 € 28,03
 9. Lovak knel kogelkraan 22 x 22 Vleugelbediend
  € 16,87 € 13,94
 10. Lovak knel kogelkraan 22 x 22 Hendelbediend
  € 16,87 € 13,94
 11. Lovak kogelkraan 3/4" x 3/4" bi x bui
  € 15,58 € 12,88
 12. Lovak knel kogelkraan 22 x 22 Met aftapgelegenheid 1/4"
  € 16,17 € 13,36
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 40

Pagina
per pagina

Kogelkraan waterleiding informatie

Een kogelkraan dankt zijn naam aan het werkingsprincipe; aan de binnenzijde van de messing kogelkraan bevindt zich een ronde kogel met één doorlopend gat. Zolang het doorlopende gat in de richting van de leiding staat kan het water hier vrij doorheen stromen. Met de hendel kun je de kogel 90 graden draaien waarmee het gat haaks op de leiding komt te staan en de kogel de leiding dus volledig afsluit. De afdichtingen binnenin de kraan zijn ontworpen voor een specifiek medium (voor gas of voor water) en het is dan ook belangrijk om het juiste type kraan voor de juiste toepassing te selecteren. Let op: alleen kogelkranen met het KIWA-keurmerk zijn geschikt voor drinkwater. Of een bepaald type kraan een KIWA-keurmerk heeft kun je terugvinden op de desbetreffende productpagina.

Je gebruikt een kogelkraan om een gedeelte van een leidingsysteem af te sluiten, zoals de leiding van de buitenkraan in de winter. Door te kiezen voor een kraan met aftapmogelijkheid kun je de drukleiding leeg laten lopen zodat deze niet kapot kan vriezen. Ook is het handig om op andere plekken in een systeem kranen te zetten om bepaalde gedeeltes af te kunnen sluiten. In je CV-systeem kan je ook kogelkranen plaatsen als je meer wilt kunnen regelen, of om ervoor te zorgen dat je niet het hele systeem hoeft te legen en vullen bij werkzaamheden. Kogelkranen zijn verkrijgbaar met een knel- of schroefdraadaansluiting, met verschillende soorten hendels en met aanvullende opties zoals een terugstroombeveiliging of een aftapmogelijkheid.

Bij Benem vind je een uitgebreid assortiment aan kogelkranen en andere installatie- en aansluitmaterialen van topmerken zoals Lovak, Comap en VSH. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor jouw klus en we bezorgen je bestelling snel bij je thuis (vanaf €100 zelfs gratis). We leveren niet alleen materialen, maar hebben ook vakkundige kennis en bieden ondersteuning om van jouw project een succes te maken. Je kunt hiervoor vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice.

Hoe kies ik de juiste kogelkraan?

Een kogelkraan kun je het beste selecteren op basis van de plek waar de kraan geïnstalleerd moet worden en de gewenste functionaliteit. Zorg dat je weet welke diameter de leiding heeft waar de kraan op aangesloten moet worden, of wat de schroefdraad van de koppeling is waar je hem op aansluit. Aan de hand van deze informatie kies je de kraan met resp. de juiste knelverbinding of een overeenkomende schroefdraadverbinding (meer over dit onderwerp vind je op onze speciale draad- en leidingdiameters informatiepagina). Kogelkranen hebben verschillende types hendels; controleer bij het kiezen van de kraan of er genoeg inbouwruimte is voor de hendel op de kraan. Verder kun je nog kiezen of je een kraan met terugstroombeveiliging nodig hebt (dat ervoor zorgt dat het water altijd maar één kant op kan stromen) en of je een kraan met een aftapmogelijkheid wilt (om een gesloten leiding gecontroleerd leeg te laten lopen).