Vloerverwarmingsbuizen zijn de aderen van je verwarmingssysteem. Ze zorgen ervoor dat het warme water uit je warmtebron (meestal CV-ketel of warmtepomp) onder je vloer kan circuleren en warmte af kan geven. De warmte uit het water stijgt op en verwarmt op die manier je woning op een comfortabele manier. Omdat de vloerverwarmingsbuizen onder je vloer liggen (of zelfs in de vloer verwerkt zijn), wil je er zeker van zijn dat de buizen van goede kwaliteit zijn, niet gaan lekken en vele jaren meegaan. Als je een vloerverwarmingssysteem gaat aanleggen is het dus belangrijk om de juiste vloerverwarmingsbuis aan te schaffen zodat je bent verzekerd van een goed systeem en een huis vol zorgeloos comfort. Op deze pagina vertellen we je meer over vloerverwarmingsbuizen, hun (technische) eigenschappen en waar je het beste op kunt letten als je ze gaat aanschaffen. Zo kun je goed geïnformeerd beginnen aan jouw vloerverwarmingsproject.

Van welk materiaal wordt vloerverwarmingsbuis gemaakt?

De meeste vloerverwarmingsbuizen worden aangeduid als PE-RT buis; dit geeft aan waarvan de buizen gemaakt worden. PE-RT is gebaseerd op een technische kunststof genaamd PolyEthyleen. Dit is een hoogwaardig materiaal wat niet alleen heel sterk, maar ook flexibel is en nagenoeg niet slijt. Daarmee is PE-RT uitstekend geschikt voor gebruik als (vloerverwarmings)buis.

Wat is diffusiedichtheid?

Het is van cruciaal belang dat vloerverwarmingsbuis zuurstofdicht is. Als dit niet zo is komt er zuurstof in het verwarmingssysteem terecht waardoor de verschillende componenten kunnen gaan roesten en er zo schade kan ontstaan aan je systeem. Ook zorgt zuurstof in het systeem voor een lagere warmteafgifte en dus een minder efficiënt systeem. Zuurstofdichtheid wordt ook wel diffusiedichtheid genoemd; de benodigde mate van dichtheid wordt voorgeschreven in de internationale DIN 4726 norm. Bij sommige buizen wordt er ook EVOH bij het materiaal vermeldt. Dit is een speciaal polymeer met een zeer hoge zuurstofdichtheid. In de volgende alinea lees je meer over de toepassing van dit materiaal.

Hoeveel lagen heeft een vloerverwarmingsbuis?

Vloerverwarmingsbuis is zowel 3-laags als 5-laags te verkrijgen. De huidige standaard is in principe 5-laags. Ouderwetse 3-laagse buizen zijn vaak van lagere kwaliteit omdat de zuurstofdichte laag zich daarbij aan de buitenzijde van de buis bevindt en dus makkelijker kan beschadigen. Bij een vloerverwarmingsbuis met 5 lagen bevindt de zuurstofdichte (EVOH) laag zich tussen twee PE-RT lagen waardoor deze goed beschermd is. Daarnaast zijn 5-laagse buizen sterker en hebben ze een veel langere levensduur.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van vloerverwarmingsbuis?

Allereerst wil je er zeker van zijn dat je vloerverwarmingsbuizen van een hoogwaardig materiaal aanschaft. Zoals hierboven uitgelegd is een PE-RT buis dan de juiste keus. Daarnaast dient de buis diffusiedicht te zijn en is het goed om te controleren of de buis voorzien is van een zuurstofdichte EVOH-laag, en dat het een 5-laagse buis is. Naast bovenstaande kwaliteitseisen wil je natuurlijk een buis kiezen met de juiste afmetingen. Daarover lees je hieronder meer.

Welke diameter vloerverwarmingsbuis heb ik nodig?

De standaard diameter voor vloerverwarmingsbuis is 16mm (met een wanddikte van 2mm) en kan gebruikt worden, afhankelijk van de afstand tussen de buizen, voor hoofdverwarming. Voor een standaard vloerverwarmingssysteem is dit dus een prima keuze. Een kleinere buis met een diameter van 14mm wordt vaak toegepast bij droogbouw vloerverwarming. Grotere buizen (van 18mm en 20mm diameter) worden vaak toegepast in grotere ruimtes zoals bedrijfshallen. Door de grotere diameter kunnen de groepen wat langer worden en zijn er minder groepen benodigd.

Hoe moet vloerverwarmingsbuis gelegd worden en hoeveel buis heb ik nodig?

Om een correcte werking te hebben en de buizen zonder beschadigingen te installeren is het belangrijk om deze op een juiste manier te leggen. Allereerst is de basis waarop de buizen gelegd worden belangrijk. Bij natbouwsystemen kun je dan kiezen voor o.a. tackerplaten, noppenplaten of draadmatten. Bij droogbouwsystemen kun je kiezen voor bijvoorbeeld EPS-platen of Fermacell-platen. Ieder type heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. Voor meer informatie over al deze mogelijkheden en hun eigenschappen verwijzen we je graag naar onze technische informatiepagina over vloerverwarming.

Naast de basis waarop de buis gelegd wordt is ook de verdeling van de buis in de ruimte erg belangrijk om een juiste en evenredige opwarming te krijgen. Voor iedere vierkante meter (m2) vloerverwarming is er, bij een verlegafstand van 100mm, ongeveer 10 meter buis benodigd. Per groep op de vloerverwarming verdeler kan er maximaal ongeveer 100 meter (bij gebruik van een warmtepomp) of 120 meter (bij gebruik van een CV-ketel) buis worden aangesloten en kan er dus maximaal ongeveer 10 m2 vloerverwarming worden aangelegd. Tip: het is, met het oog op de toekomst, verstandig om maximaal 100 meter buis per groep aan te sluiten. Als je nu een CV-ketel hebt maar deze later vervangt voor een warmtepomp, zit je dus altijd goed. Aan de hand van deze vuistregels kun je ongeveer bepalen hoeveel buis je nodig hebt. Een ruimte van 60 m2 heeft dus een verdeler nodig met 5 (CV-ketel) of 6 (warmtepomp) groepen met daarop in totaal 600 meter buis aangesloten. Om al deze buis evenredig over de ruimte te verdelen en geordend te installeren wordt er meestal van tevoren een legplan gemaakt waarin de precieze route en lengte van iedere buis wordt vastgelegd. Om dus goed te weten hoeveel buis je nodig hebt en hoe je dit gaat leggen loont dus zeker de moeite om een legplan te maken of te laten maken. Natuurlijk kan Benem hierin assisteren en een professioneel legplan voor je verzorgen.

Lovak en Comap vloerverwarmingsbuis

Benem levert hoogwaardige vloerverwarmingsbuizen van het topmerk Lovak Professional en Comap. Wij verkopen uitsluitend kwalitatieve 5-laagse diffusiedichte buizen. De vloerverwarmingsbuizen zijn beschikbaar in o.a. 10, 12, 14, 16, 18 en 20 milimeter diameter en worden verkocht op rollen tot 600m lengte. Natuurlijk kunnen we op verzoek afwijkende maten en lengtes leveren. Wij hebben altijd een grote voorraad vloerverwarmingsbuizen en kunnen dus snel leveren.

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.