Pompen

Om water in een koel-, verwarmings- of sanitairsysteem te laten circuleren, gebruik je een circulatiepomp. Voor het verhogen van de druk in een drinkwaterleiding gebruik je een drukverhogingspomp. De circulatiepomp bouwt de benodigde druk op en zorgt voor een constante stroom van water door het systeem. Zo kan het water bijvoorbeeld door je warmtepomp worden verwarmd en in je vloerverwarming de warmte afgeven. Afhankelijk van het systeem dat je gaat bouwen, kies je de juiste functionaliteit van de pomp. Zo zijn er onder andere circulatiepompen en verschillende types pompgroepen met mengfuncties.

Circulatiepomp informatie

De circulatiepomp of pompgroep voor verwarming is het hart van jouw duurzame koel- of verwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat het water rondgepompt wordt tussen bijvoorbeeld je buffervat en vloerverwarming. Op deze manier kan het water warmte uitwisselen tussen de verschillende delen van het systeem. Een ander voorbeeld is een circulatiesysteem, waarbij een circulatiepomp warm water kan rondpompen zodat er altijd direct warm water uit de kraan komt en je niet hoeft te wachten of water hoeft te verspillen. Voor een efficiënt en toekomstbestendig systeem kies je voor een hoogwaardige circulatiepomp met de juiste functies en een laag energieverbruik. Voor systemen waarin alleen water rondgepompt hoeft te worden maak je gebruik van een (circulatie)pomp. Dit is een losstaande pomp met verschillende drukregelingen die je gemakkelijk zelf kunt instellen afhankelijk van de eisen van jouw systeem. Voor complexere systemen, waarin bijvoorbeeld water van verschillende temperaturen gemengd dient te worden kun je o.a. kiezen voor een thermostatische pompgroep of een pompgroep met gemotoriseerde regeling. Zo’n pompgroep zorgt voor een constante temperatuur van het uitgaande water, door automatisch warm en koud water te mengen tot de juiste temperatuur. Dit is bijvoorbeeld nodig bij gebruik van vloerverwarming in combinatie met Hoge Temperatuur Verwarming.

Benem levert hoogwaardige pompen en pompgroepen van topmerken zoals DAB, Caleffi en Grundfos, en de benodigde accessoires en aansluitmaterialen. Daarnaast vind je bij ons ook alle andere onderdelen voor jouw nieuwe koel- of verwarmingssysteem en de gereedschappen die je nodig hebt voor installatie ervan. En zit je met een technische vraag? Dan staat onze klantenservice je graag bij met kennis en deskundig advies.

Drukverhogingspomp informatie

Drukverhogingspompen verbeteren de waterdruk in huishoudens waar de druk te laag is of wanneer extra comfort gewenst is, zoals bij stortdouches of meerdere tappunten. Er zijn modellen die geschikt zijn voor drinkwater en voorzien van een voordrukbeveiliging om vacuümvorming op de leiding te voorkomen, en andere modellen die beter geschikt zijn voor niet-drinkwatertoepassingen. Voor verschillende waterbehoeften en toepassingen bieden we diverse merken aan, waaronder DAB, met zowel compacte als krachtigere opties.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een pomp(groep)?

Bij het uitkiezen van een pomp(groep) is het van belang dat de pomp het juiste debiet (hoeveelheid water per uur) bij een bepaalde druk kan leveren om het water door je huis te pompen. Om je verwarmingssysteem optimaal te laten werken heeft dit een bepaalde hoeveelheid warm water per uur (of andere tijdseenheid) nodig. Om dat water naar en door het verwarmingssysteem te pompen is een bepaalde druk benodigd. Zorg dus, voordat je een pomp gaat uitzoeken, dat je goed weet welke pompcapaciteit er benodigd is. De capaciteit van een pomp staat vaak genoemd in de productnaam en kun je altijd terugvinden in de documentatie.

Als je eenmaal weet welk type pomp of pompgroep je nodig hebt is de keuze snel gemaakt. Voor je gaat bestellen is het goed om nog even te checken of je naast de juiste pomp ook alle benodigde overige onderdelen hebt. Zorg in ieder geval altijd voor een bijpassende voedingskabel. Om een pompgroep aan te sturen heb je een thermostaat nodig met de juiste aanstuurspanning. Ook kun je gebruik maken van een veiligheidsthermostaat om de maximale temperatuur in je systeem te begrenzen mocht er een fout optreden binnen de pompgroep. Let verder goed op welke schroefdraadaansluiting de pomp heeft en of je dit direct op je huidige leidingwerk/slang kan aansluiten of dat je nog een verloopkoppeling nodig hebt; als je voor een losse pomp kiest kun je ook gebruik maken van een pompaansluitset. Denk als laatste aan de montage van jouw pomp of pompgroep; kan dit direct aan de muur of heb je een beugel nodig? Op onze pagina met accessoires voor pompen vind je o.a. bovenstaande items. Zo heb je alle benodigdheden voor jouw project direct bij elkaar.