Uitleg installatie droogbouw vloerverwarming Radson TS14R

Ben je van plan je Radson TS14R droogbouw vloerverwarmingssysteem zelf te gaan installeren? Goede keuze. Het kan vooraf even lastig lijken, maar als je het eenmaal door hebt is het is het echt niet moeilijk en ben je zo klaar. Ook kun je zo een hoop besparen op de installatiekosten. Als je bij Benem een droogbouw vloerverwarmingssysteem besteld zorgen we ervoor dat je alle materialen krijgt die je nodig hebt. Ook maken we, indien gewenst, een legplan voor je. Om je op weg te helpen leggen we je op deze pagina uit hoe je de installatie het beste aan kan pakken en geven we je wat handige tips waarmee je jouw vloerverwarmingssysteem snel en goed kunt opbouwen. Mocht je er tijdens de installatie even niet helemaal uitkomen of een vraag hebben, dan kun je ons natuurlijk altijd bereiken. De experts van onze klantenservice helpen je graag verder.

Voorbereiding

Zoals de meeste klussers wel weten is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg voor een schone en vlakke(!) ondervloer en zorg dat je de ruimte hebt om te werken. Verzamel alle benodigde klusmaterialen en pak alvast uit wat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende gereedschappen en hulpmiddelen klaar hebt liggen:
  • Rolmaat
  • Radson snijapparaat: Om extra sleuven in de platen te snijden.
  • Buiskniptang
  • Ontbramer
  • Stanley- of afbreekmes: Om de platen in te korten en op maat te snijden.
  • Steeksleutel of Bahco: Voor het aandraaien van de wartels.
  • Kwasten of rollers: Voor het aanbrengen van de lijm.
  • Cirkelzaag: Voor het op maat maken van de Jumpax Basic of belastingspreidende laag indien van toepassing.

Vervolgens is het belangrijk om deze gehele uitleg goed door te lezen en alle stappen vooraf goed te begrijpen, zodat je niet halverwege voor verassingen komt te staan. Lees ook goed het legplan door (indien van toepassing), zeker als er meerdere groepen in een ruimte komen te liggen. Zoals hierboven al gezegd kun je ons altijd bereiken voor extra uitleg of om je vragen te beantwoorden.

De uitvoering

Nu je alles goed voorbereid hebt en de juiste spullen bij de hand hebt kun je beginnen met de installatie van je vloerverwarmingssysteem.

Stap 1 – Aanbrengen randisolatie

Begin met het aanbrengen van een laag randisolatie aan de onderzijde van alle muren in de ruimte. De randisolatie kun je gewoon afrollen en tegen de muur plakken, wat extra makkelijk gaat met spuitlijm. Zorg voor een strakke afwerking in de hoeken en knip de isolatie aan het eind van de laatste muur op maat en plak deze goed vast.

Stap 2 – Optioneel – Aanbrengen randprofiel

Deze stap hoef je alleen uit te voeren als je een tegelvloer op het vloerverwarmingssysteem gaat leggen. Zo niet, dan kun je doorgaan met stap 3.

Leg de meegeleverde houten randprofielen langs de gehele rand van het vloeroppervlak strak tegen de muur (tegen de randisolatie). Je maakt als het ware een buitenframe langs de randen van de ruimte. Lijm of schroef de profielen vervolgens goed vast aan de vloer. Als je de profielen schroeft, zorg dan dat de schroeven helemaal vlak komen te liggen met het hout en niet uitsteken.

Stap 3 – De eerste bochten leggen

Nu gaat het echte werk beginnen. Snijd eerst de bochten langs de snijuitsparing van een combiplaat, je houdt dan een strook met drie bochten over. Begin in één van de achterste hoeken van de ruimte (vanaf de deur gezien) en leg de strook met bochten volgens de richting van het legplan strak tegen de muur (of tegen de houten randprofielen indien van toepassing). Je kunt de bochtstukken langs deze hele wand direct naast elkaar neerleggen. Aan het einde van de wand meet je de resterende ruimte over en snijd je het laatste bochtstuk op maat voor die ruimte. Let op: De bochtstukken aan de overzijde van de ruimte komen pas later.

Stap 4 – De systeemplaten leggen

Voor het leggen van de systeemplaten ga je op dezelfde manier te werk als voor de bochtstukken. Begin in dezelfde hoek als waar je met de bochten begonnen bent. Leg de systeemplaten aansluitend aan de bochtstukken neer. Als je een uitsparing moet maken kun je de systeemplaten gemakkelijk met een mes op maat snijden (tussen de aluminiumdelen door). Vul zo het gehele vloeroppervlak met systeemplaten. Aan de overzijde van waar je begonnen bent met bochtstukken snijd je de systeemplaten ook gemakkelijk op maat. De laatste plaat aan de overzijde van waar je begonnen bent met bochtstukken dient ook op maat gesneden te worden als deze te lang is, combineer dit dan met de volgende stap.

Stap 5 – Alles op maat maken

De vloer ligt nu vol met systeemplaten die ofwel een stuk(je) voor de wand (of het randprofiel) uitkomen, of die net te lang zijn en dus nog niet vlak kunnen liggen. Je gaat deze systeemplaten nu op maat snijden voor de tweede set bochtstukken. Omdat je de systeemplaten alleen tussen de aluminiumdelen door kunt snijden kom je waarschijnlijk niet direct helemaal uit met de bochtstukken. Daarom kun je na het op maat maken van de systeemplaten, de bochtstukken ook nog op maat snijden. Zo kun je alles perfect passend maken.

Zorg er in ieder geval voor dat je de systeemplaten niet te kort maakt; het is dan beter om de systeemplaat iets langer te maken en het bochtstuk in te korten. Op deze manier maak je zowel de systeemplaten als de bochtstukken op maat en leg je alle bochtstukken langs deze rand van de ruimte. Als je ergens een uitsparing in de systeemplaten hebt gemaakt (zoals bij de koof in de bijgevoegde afbeeldingen) ga je hier op dezelfde manier te werk om goed passende bochtstukken te maken.

 

Stap 6 – Het systeem verlijmen

Nu alle systeemplaten en bochtstukkennetjes liggen kun je ze één voor één vastlijmen aan de ondervloer met de meegeleverde lijm. Zeker als de uiteindelijke afwerkvloer een lichte vloer is (zoals parket of laminaat) is het belangrijk alle elementen van het vloerverwarmingssysteem aan je ondervloer te verlijmen voor de beste stabiliteit.

Stap 7 – Leidinggeleiders snijden

Mochten er onverhoopt nog plekken zijn waar systeemplaten en bochtstukken niet netjes op elkaar aansluiten en er dus niet direct een vloerverwarmingsbuis gelegd kan worden, dan kun je op deze plekken zelf een groef voor de buis snijden. Ook bij de aansluitpunten naar de verdeler zul je dit moeten doen. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een Radson snijapparaat, maar met een gewoon mes kan het ook. Snijd de groeven, net zoals bij de bochtstukken, golvend en met voldoende radius.

Stap 8 – Montage vloerverwarmingsbuis

Je kunt nu de vloerverwarmingsbuis in de platen gaan aanbrengen. Volg hierbij het legplan en druk de buis van bovenaf en met een grote boog in de groeven. Zorg ervoor dat je de buis niet knikt. Let ook goed op dat je genoeg buis hebt om de sectie in één keer te kunnen leggen; je kunt de buis niet halverwege doorverbinden. Houdt bij de aansluitpunten naar de verdeler voldoende overlengte en knip de buis af met een buiskniptang. Gebruik hier de meegeleverde vloerbochten om de buis van de vloer naar de verdeler te brengen. Vergeet de buis niet te ontbramen voordat je deze gaat aansluiten. Voor installatie van de verdeler verwijzen we je naar de desbetreffende installatiehandleiding.

Klaar voor de volgende vloer

Goed werk, het vloerverwarmingssysteem is helemaal klaar. Wees voor nu voorzichtig met lopen op het systeem omdat je dit gemakkelijk kunt beschadigen. Als je laminaat, parket, PVC of tapijt gaat leggen kun je nu direct verdergaan met het leggen van de meegeleverde Heat-Foil ondervloer en Jumpax® Basic (indien van toepassing) of Heat-Pak Plus. Daarna kun je direct de eindvloer leggen. Als je voor een tegelvloer hebt gekozen dien je eerst de meegeleverde belastingspreidende laag te leggen. In de volgende stap leggen we uit hoe dat gaat. Let goed op dat de gekozen tegels wel voldoen aan de gestelde minimale en maximale afmetingen voor het vloerverwarmingssysteem. Tegels dienen minimale afmetingen van 100x100mm en maximale afmetingen van 800x800mm te hebben. De minimale dikte voor keramische tegels is 10mm en de minimale dikte voor natuurstenen tegels is 15mm.

Stap 9 – Optioneel - Belastingspreidende laag aanbrengen

Om het gewicht van een tegelvloer goed te kunnen verdelen dient er eerst een belastingspreidende laag op het vloerverwarmingssysteem te worden aangebracht. Leg de lastverdeelplaten uit over de vloer in een halfsteensverband en zorg ervoor dat de naden van de platen tenminste 20cm versprongen liggen. Het gebruik van kruisvoegen is niet toegestaan. De lastverdeelplaten kunnen op maat gezaagd worden met een cirkelzaag.

Na het leggen van de platen dienen deze aan het vloerverwarmingssysteem vastgelijmd te worden met de meegeleverde lijm. Breng de lijm dun aan, laat deze even uitdampen tot het donkergeel kleurt en druk vervolgens de plaat stevig aan. Nadat alle lastverdeelplaten verlijmd en aangedrukt zijn dienen de voegen met voegband afgeplakt te worden; zorg er hierbij voor dat het plakband niet overlapt. De belastingspreidende laag is nu klaar en de tegelvloer kan hier direct bovenop verlijmd worden. Je kan de volledige montagehandleiding van het Radson TS14R systeem hier downloaden. 

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.