De Lovak Eco™ is dé voordelige alleskunner onder de vloerverwarmingsverdelers. De Lovak Eco™ kan flexibel worden opgebouwd en biedt naast een groot gebruiksgemak ook hoge prestaties. De verdelers zijn geschikt voor verwarmen en koelen, en zijn speciaal ontworpen voor gebruik in duurzame LTV-systemen. Hoe dat precies werkt, leggen we hieronder uit.

Werking verdelers

Met het oog op duurzaamheid en zuinig zijn met energie wordt het tegenwoordig steeds gebruikelijker om voor je verwarmingssysteem te kiezen voor LTV (Lage Temperatuur Verwarming). In zo’n systeem warmt een laag ingestelde CV-ketel of een warmtepomp het water op tot zo’n 40 graden, wat meer dan genoeg is om een huis comfortabel op te warmen. De warmtepomp pompt het water naar de vloerverwarmingsverdeler, waar het direct verdeeld wordt naar de vloerverwarming. Na het afgeven van de warmte stroomt het water via de verdeler terug naar de warmtepomp om weer opnieuw opgewarmd te worden. De verdeler heeft dus géén aparte pomp om het water in de vloerverwarming rond te pompen.

Conventionele verwarmingssystemen met een CV-ketel verwarmen het water tot meer dan 60 graden. Dit water wordt vermengd met water dat door de vloerverwarmingsverdeler rondgepompt wordt in de vloerverwarming. Als het water in het circuit beneden de ingestelde temperatuur komt na het afgeven van warmte in de ruimte, mengt de verdeler automatisch warm water bij om de vloerverwarming op de juiste temperatuur te houden. Zo’n systeem staat ook wel bekend als een HTV-systeem (Hoge Temperatuur Verwarming). In zo’n systeem heeft de verdeler dus wél een aparte pomp.

De Lovak Eco™ is standaard ontworpen voor LTV-systemen, omdat deze niet is voorzien van een aparte pomp. Er is wel een bijpassende pompgroep beschikbaar voor de Lovak Eco™, waardoor je ook als je beschikt over een HTV-systeem gewoon gebruik kunt maken van de uitstekende kwaliteit en mogelijkheden van de Lovak Eco™.

Duurzaamheid

Mocht je twijfelen tussen het aanleggen van een LTV- of een HTV-systeem, dan kun je de volgende overweging maken. Een HTV-systeem verwarmt het water tot erg hoge temperaturen. Door de hoge temperaturen kunnen huizen goed opgewarmd worden (ook met relatief kleine radiatoren), maar het kost erg veel energie om het water zo heet te krijgen.

Omdat in een LTV-systeem de warmtepomp het water veel minder op hoeft te warmen, levert dit grote besparingen voor de energierekening op, en qua comfort merk je hier helemaal niets van. Dit geldt al helemaal als je kiest voor vloerverwarming in plaats van radiatoren; het comfort van vloerverwarming is dermate hoger, dat de thermostaat vaak 1 à 2 graden lager ingesteld kan worden dan bij radiatorverwarming en dit hetzelfde comfort biedt.

Het overstappen naar, of het aanleggen van een LTV-systeem kan dus zeker de moeite lonen. In dat geval is de Lovak Eco™ de ideale vloerverwarmingsverdeler om in combinatie met een warmtepomp een kwalitatief en voordelig systeem op te bouwen.

Flexibiliteit

De Lovak Eco™ kan naar jouw projectwensen worden opgebouwd en is geschikt voor zowel vloerverwarming als vloerkoeling. Standaard zijn de verdelers verkrijgbaar van 1 t/m 15 groepen en worden ze geleverd met instelbare debietmeters. Verder kunnen ze, indien gewenst, worden voorzien van bijpassende kogelkranen.

 

Heb je een HTV-systeem met radiatoren én vloerverwarming, en wil je met je radiatoren toch nog op een hoge temperatuur kunnen verwarmen, dan kan de Lovak Eco™ ook voorzien worden van een bijpassende pompgroep.

De Lovak Eco™ is leverbaar als RVS verdeler en als kunststof/composiet verdeler welke is afgebeeld in het zwart. Beide hebben exact dezelfde werking, maar verschillen licht in opbouw. De kunststof verdeler heeft een dubbelwandige behuizing, waardoor er tijdens het koelen geen condensvorming optreedt. Wil je dus ook kunnen koelen met je systeem? Dan kun je het beste voor de kunststof verdeler kiezen.

Expertise

De experts van Benem hebben jarenlange ervaring in het ontwerp en de aanleg van vloerverwarmingssystemen. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden voor een (duurzaam) vloerverwarmingssysteem dat past bij jouw situatie.

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.