Radiatoren

Paneelradiatoren zijn al jaren de standaard in radiatoren en zijn in bijna ieder huis, kantoor of gebouw wel terug te vinden. Dat komt omdat paneelradiatoren ontzettend veelzijdig zijn en op veel verschillende manieren kunnen worden toegepast. Daarnaast werken ze simpel en zijn ze slijtvast en nagenoeg onverwoestbaar. Toch heeft de techniek niet stilgestaan en zijn moderne paneelradiatoren een stuk efficiënter dan vroeger. Dat maakt een upgrade van de radiatoren in je huis vaak een interessante optie. Benem levert verschillende modellen paneelradiatoren in een grote verscheidenheid aan types en afmetingen. Op deze pagina vind je ons assortiment.

Paneelradiatoren informatie

Paneelradiatoren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van standaard radiatoren tot mooie vlakke radiatoren met een luxe uitstraling. De werking van de verschillende uitvoeringen is identiek: ze zorgen allemaal voor een heerlijk warm en comfortabel huis. Zeker de nieuwere types radiatoren hebben een steeds efficiëntere werking en een betere warmteverdeling waardoor je meer comfort in je huis krijgt, ook bij lagere temperaturen. Het aansluiten van een nieuwe radiator kan daarmee ook zomaar een positieve impact op je energierekening hebben. Benem heeft een breed assortiment aan horizontale paneelradiatoren en designradiatoren, welke nagenoeg altijd met 10 jaar garantie worden geleverd. Daarnaast hebben we ook al het benodigde aansluitmateriaal en toebehoren ruim op voorraad.

Hoe kies je een paneelradiator?

Het uitkiezen van een nieuwe paneelradiator kan best een moeilijke opgave zijn; de verschillende typecodes, afmetingen en vermogens, je moet maar net weten wat je nodig hebt. Om je op weg te helpen met het kiezen van de juiste radiator voor jouw ruimte hebben we hieronder wat informatie en tips op een rijtje gezet. Kom je er nog niet uit? Neem dan even contact met ons op. Onze klantenservice helpt je graag verder.

Wat betekent een paneelradiator typenummer?

Radiatoren worden aangeduid met een typenummer met een T en twee cijfers erachter (zoals Type 21, of Type 22). Het eerste cijfer staat voor het aantal platen (aantal panelen) wat de radiator heeft. De platen zijn de grote verticale vlakken over de lengte van de radiator; het vlak waar je dus tegenaan kijkt. Dit kunnen er één, twee of drie zijn. Het tweede cijfer staat voor het aantal platen waaraan convectoren zijn vastgemaakt. Convectoren zijn de “ribbels” die je, als je van boven in een radiator kijkt, tussen de platen ziet zitten. Het aantal convectoren kan aangeduid worden van nul tot en met drie. Het gehele typenummer vertelt precies hoe de radiator is opgebouwd. Een radiator van type T21 heeft dus twee platen waarbij één van de platen ook convectoren heeft. Het is goed om te weten dat, hoe hoger de beide cijfers, hoe groter de capaciteit en dus de warmteafgifte van de radiator is. Het typenummer in combinatie met de totale lengte en hoogte van de radiator bepaalt dan de algehele capaciteit. De capaciteit van een radiator wordt aangegeven in W(att).

Welke paneelradiator heb ik nodig?

De juiste radiator voor de verwarming van jouw ruimte kies je aan de hand van de warmtebehoefte van de ruimte. In de meeste gevallen is de precieze warmtebehoefte niet zomaar even te achterhalen. Daarom leggen we hier kort twee methodes uit om toch snel de juiste radiator te kunnen kiezen.

De eerste methode is erg simpel: als er al één of meerdere radiatoren in je ruimte aanwezig zijn en je die wilt vervangen, kun je het beste uitgaan van het vermogen van die radiatoren. Je telt per radiator het aantal platen en convectoren, en bepaalt daarmee het typenummer. Je meet daarna de radiator op (de lengte en hoogte) en hebt dan genoeg informatie om je nieuwe radiator uit te kunnen zoeken. Als je iets meer of iets minder warmte in de ruimte wilt, kun je daar je keuze natuurlijk op aanpassen.

De tweede optie is het uitvoeren van een berekening van de warmtebehoefte van je ruimte. Deze berekeningen zijn vaak erg uitgebreid en moeilijk om te doen. Hieronder leggen we je een gemakkelijke manier uit om ongeveer te bepalen hoeveel vermogen je radiator zou moeten hebben. Houd er wel rekening mee dat deze berekening versimpeld is en minder nauwkeurig is dan een uitgebreide. Desalniettemin geeft dit een goed beeld van wat je nodig hebt en kun je prima een radiator uitkiezen aan de hand van de uitkomst.

Om voor een ruimte de benodigde warmtebehoefte te achterhalen, bereken je eerst de inhoud van de ruimte in kubieke meters. Dat doe je door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Een kamer van 4 meter breed, 6 meter lang en 2,5 meter hoog heeft dus een inhoud van 4m x 6m x 2,5m = 60 kubieke meter. Iedere soort ruimte heeft een aanbevolen temperatuur en daarmee een benodigd vermogen in Watt per kubieke meter:

  • Voor een woonkamer/kantoor is dat 22 graden / 85 Watt
  • Voor een slaapkamer is dat 18 graden / 70 Watt
  • Voor een keuken is dat 20 graden / 77 Watt
  • Voor een badkamer is dat 24 graden / 93 Watt

Afhankelijk van de ruimte waar je de radiator wilt hebben vermenigvuldig je de inhoud van de ruimte met de aanbevolen hoeveelheid Watt’s per kubieke meter. Als onze ruimte van 60 kubieke meter een slaapkamer is, dan wordt dat dus 60m3 x 70 Watt/m3 = 4200 Watt. De warmtebehoefte van de ruimte is dus ongeveer 4200 Watt. Je kunt nu een radiator uitzoeken in de gewenste afmetingen met een capaciteit van ongeveer 4200 Watt. Wil je de temperatuur enkele graden hoger of lager dan de aanbevolen temperatuur hebben? Neem dan 10% van de berekende capaciteit en tel dit erbij op of trek dit ervan af. Op deze manier heb je een goed beeld van de warmtebehoefte van je ruimte en kun je je nieuwe radiator gemakkelijk uitzoeken en kopen.