Informatie | Terrendis grondleidingen

Toepassing

Met de leidingen van Terrendis plaats je snel en gemakkelijk een leiding in de grond tussen bijvoorbeeld een warmtepomp en een woning. Hierdoor is het mogelijk het buitendeel van de warmtepomp in bijvoorbeeld de tuin te plaatsen. De voorgeïsoleerde leidingen kunnen per meter besteld worden en worden vervolgens op de juiste lengte aan één stuk (tot 100 meter) bezorgd. Door de flexibele isolatie zijn de leidingen zeer flexibel en kunnen ze gemakkelijk met de hand gebogen en geplaatst worden. Naast de toepassing bij een woning kunnen deze leidingen ook gebruikt worden voor ondergrondse infra-netwerken voor bijvoorbeeld scholen, flatgebouwen, industrieterreinen, zwembaden, pellet-kachels en woonwijken voor warmte- en koudetransport. 

Eigenschappen

De Terrendis voorgeïsoleerde leidingen zijn licht van gewicht en onderhoudsvrij. Ze zijn verkrijgbaar op rollen van 1 tot en met 100 meter. Dankzij de unieke flexibiliteit van de voorgeïsoleerde leidingen wordt het gebruik van koppelingen verminderd. Hierdoor is het risico op ondergrondse lekkages praktisch uitgesloten en wordt er bespaard op tijd en installatiekosten. Terrendis bestaat uit een volledig assortiment aan hoogwaardige PE-Xa mediumbuizen van 25 mm tot 125 mm in een breed assortiment van dubbelwandig geribde buitenmantels van 75 tot en met 225 mm.

Flexibele isolatie

Bij Terrendis leidingen bestaat de isolatie uit verschillende lappen vernet microcellulair PE-X schuim met gesloten celstructuur gewikkeld rond de mediumleidingen. Deze verschillende lagen isolatie kunnen onafhankelijk van elkaar en van de mediumbuis bewegen. Het gladde binnenoppervlak van de buitenmantel verminderd de wrijving met de buitenste isolatielaag. Deze kenmerken zorgen voor een uitstekende flexibiliteit van de voorgeïsoleerde buis, waardoor deze veel makkelijker te installeren is. Het monteren van koppelingen gaat eenvoudig omdat de isolatie gemakkelijk van de leiding te verwijderen is. 

Bij PUR leidingen is de isolatie en de buitenmantel volledig aan elkaar verlijmd door het PUR-hardschuim wat zorgt voor een zeer star leidingsysteem. Bij de montage van de koppelingen bij PUR leidingen is meer tijd en ervaring van de installateur vereist om de buitenmantel te strippen en de klevende PUR-isolatie van de PE-X buis te verwijderen.

Constante isolerende eigenschappen

Doordat de isolatie van de Terrendis leidingen flexibel is beschadigd de isolatie niet bij het op- en afrollen in tegenstelling tot leidingen met PUR isolatie. Hierdoor behoudt de Terrendis leiding zijn isolerende eigenschappen aanzienlijk beter dan PUR leidingen naarmate ze worden op- en afgerold. Daarnaast is de levensduur van Terrendis leidingen langer aangezien veroudering bij de gebruikte isolatie aanzienlijk minder is dan bij PUR leidingen. 

Terrendis onderdelen

 

Welke leiding heb ik nodig?

Heat Duo en Uno

De Heat Duo leiding wordt het meest gebruikt voor een warmtepomp, vloerverwarming, pelletkachel of andere verwarmingstoepassing. De Heat Uno leiding gebruik je wanneer je maar één leiding nodig hebt of wanneer de buitendiameter van de Heat Duo te groot is. 

Quadruple 

De Quadruple leiding gebruik je wanneer je naast het verwarmingswater ook koud- en warm tapwater door de leiding moet transporteren. Het kan hierbij ook een goede afweging zijn om een aparte Heat Duo en Sani Duo leiding te gebruiken zodat de koudwaterleiding niet onnodig wordt opgewarmd door de verwarmingsleidingen om legionellavorming te voorkomen. 

Sanitair Duo en Uno

De sanitair Duo en Uno kunnen worden gebruikt voor koud- en warm tapwater. Let er op dat je bij deze leidingen de sanitair puntstukken gebruikt. 

Koud Uno

De koud Uno leidingen kan je gebruiken voor koud water voor bijvoorbeeld zwembaden. Je kan voor deze leidingen standaard koppelingen gebruiken welke geschikt zijn voor HDPE leidingen. Deze leidingen zijn ook beschikbaar met vriesbescherming. 

Kopppelingen en accessoires

Koppelingen

Om grondleidingen te verbinden wordt voor de heat leiding gebruikt gemaakt van een puntstuk. Voor de sanitaire leidingen gebruik je een puntstuk sanitair. Om de HDPE koud uno leidingen te verbinden gebruik je standaard koppelingen voor HDPE leidingen met de juiste diameter. De juiste koppelingen kan je bij de gerelateerde producten vinden bij de desbetreffende leiding. Meer informatie over de leidingen en toebehoren vindt je in de catalogus

Stof- en krimpkappen

Om de leidingen aan het eind netjes af te werken gebruik je stofkappen. Als het mogelijk is dat er water in het uiteinde van de buis kan lopen dan dient er gebruik te worden gemaakt van een waterdichte krimpkap. De juiste stof- of krimpkappen kan je bij de gerelateerde producten vinden bij de desbetreffende leiding. Meer informatie over de leidingen en toebehoren vindt je in de catalogus

Muurdoorvoeren

Om de leidingen waterdicht af te sluiten als deze door een muur of kelderwand gaan gebruik je een seal schakelafdichting. Dit is alleen nodig als er geen water naar binnen mag komen als de doorvoer bijvoorbeeld onder het grondwaterpeil gemaakt wordt. Meer informatie over de leidingen en toebehoren vindt je in de catalogus