Toepassing

Met de hoogwaardige Terrendis grondleidingen (ook wel terreinleiding genoemd) leg je eenvoudig een verbinding tussen bijvoorbeeld een warmtepomp en een woning. Benem is dé officiële dealer van Terrendis en garandeert snelle levering van zowel kleine als grote hoeveelheden dankzij een ruime voorraad en efficiënte productiemogelijkheden. De flexibele en voorgeïsoleerde leidingen kunnen per meter besteld worden en worden op maat tot 100 meter in één stuk bezorgd.

De Terrendis leidingen zijn uiterst geschikt voor toepassingen bij woningen, maar ook voor ondergrondse infrastructuren zoals scholen, flatgebouwen, industrieterreinen, zwembaden en woonwijken. Hiermee bieden ze een veelzijdige oplossing voor warmte- en koudetransport.

Eigenschappen

Terrendis leidingen zijn licht van gewicht, onderhoudsvrij en voldoen aan de normen. Ze onderscheiden zich van andere merken door hun UV-bestendige zwarte buitenmantel. Dit is een verstandige keuze, omdat leidingen vaak gedeeltelijk boven de grond uitsteken of voor montage al worden blootgesteld aan UV-straling. De UV-bestendigheid voorkomt beschadiging van de leiding onder deze omstandigheden. Bovendien is de dubbelwandige mantel van Terrendis zeer stevig en biedt het bescherming tegen indrukking, wat een belangrijk voordeel is ten opzichte van andere merken die vaak minder sterke mantels hebben.

Flexibele isolatie

De isolatie van Terrendis leidingen bestaat uit meerdere lagen vernet microcellulair PE-X schuim met een gesloten celstructuur, gewikkeld rond de mediumleidingen. Deze lagen kunnen onafhankelijk van elkaar en de mediumbuis bewegen, waardoor de voorgeïsoleerde buis uitstekende flexibiliteit biedt en eenvoudiger te installeren is. Het gladde binnenoppervlak van de buitenmantel vermindert de wrijving met de buitenste isolatielaag, en het monteren van koppelingen verloopt soepel doordat de isolatie gemakkelijk van de leiding te verwijderen is. Bij PUR-leidingen zijn de isolatie en buitenmantel volledig aan elkaar verlijmd door het PUR-hardschuim, wat resulteert in een stijf leidingsysteem. Het monteren van koppelingen bij PUR-leidingen vergt meer tijd en ervaring van de installateur om de buitenmantel te strippen en de klevende PUR-isolatie van de PE-X buis te verwijderen.

De flexibele isolatie van Terrendis leidingen zorgt voor constante isolerende eigenschappen, aangezien de isolatie niet beschadigt tijdens het op- en afrollen, in tegenstelling tot PUR-geïsoleerde leidingen. Hierdoor behouden Terrendis leidingen hun isolerende eigenschappen beter naarmate ze worden op- en afgerold. Bovendien is de levensduur van Terrendis leidingen langer, omdat de gebruikte isolatie aanzienlijk minder veroudering vertoont dan bij PUR-leidingen. Hieronder zie je het verschil tussen een grondleiding met pur isolatie (bovenkant) en flexibele Terrendis isolatie (onderkant).

Welke leiding heb ik nodig?

  • Heat Duo en Uno: De Heat Duo leiding wordt het meest gebruikt voor een warmtepomp, vloerverwarming of andere verwarmingstoepassing. De Terrendis Duo HP variant heeft 2 extra mantelbuizen om elektra- en signaalkabels doorheen te trekken voor bijvoorbeeld een warmtepomp. De Heat Uno leiding gebruik je wanneer je maar één leiding nodig hebt of wanneer de buitendiameter van de Heat Duo te groot is.
  • Quadruple: De Quadruple leiding gebruik je wanneer je naast het verwarmingswater ook warm tapwater door de leiding moet transporteren. Voor het transporteren van koud drinkwater gebruik je een aparte leiding om legionella vorming te voorkomen.
  • Sanitair Duo en Uno: De sanitair Duo en Uno leiding kunnen worden gebruikt voor koud- en warm tapwater. Let er op dat je bij deze leidingen de sanitair puntstukken gebruikt.
  • Koud Uno: De koud Uno leidingen kan je gebruiken voor koud water voor bijvoorbeeld zwembaden. Je kan voor deze leidingen standaard koppelingen gebruiken welke geschikt zijn voor HDPE-leidingen. Deze leidingen zijn ook beschikbaar met vriesbescherming.

Koppelingen en accessoires

  • Koppelingen: Om grondleidingen te verbinden wordt voor de Heat- of HDPE leiding gebruik gemaakt van een puntstuk. Voor de sanitaire leidingen gebruik je een puntstuk sanitair. De juiste koppelingen kan je bij de gerelateerde producten vinden bij de desbetreffende leiding. Meer informatie over de leidingen en toebehoren vind je hier.
  • Stof- en krimpkappen: Krimpkappen worden altijd aangeraden om de uiteinden van de leidingen netjes af te werken en te beschermen. Ze voorkomen dat water in de leiding komt en dat er water in een woning terechtkomt als de buitenmantel onverhoopt beschadigd raakt. Bovendien vermindert een krimpkap de kans op condensvorming bij lage mediumtemperaturen. Stofkappen worden voornamelijk gebruikt wanneer de leiding niet wordt ingegraven of als er geen water is dat in de leiding kan komen en er geen koeling plaatsvindt. De juiste stof- of krimpkappen zijn te vinden bij de gerelateerde producten van de desbetreffende leiding. Meer informatie over de leidingen en toebehoren is te vinden op de website van Terrendis.
  • Fixpunten: Het wordt sterk aanbevolen om bij de installatie van een Terrendis leiding goed verankerde fixpunten te voorzien aan de uiteinden van de leidingen. Een fixpunt is een koppeling die op het puntstuk wordt geschroefd welke vervolgens met een beugel stevig vast wordt gezet. In het fixpunt kan je vervolgens met een schroefdraadverbinding verder werken met een leidingsysteem naar keuze. Het gebruik van een fixpunt is essentieel om de aangesloten leidingen van de binneninstallatie te beschermen tegen mogelijke gevolgen van dilatatiekrachten in het systeem, zoals thermische uitzetting en krimp.
  • Muurdoorvoeren: Om leidingen waterdicht af te sluiten als deze door een muur of kelderwand gaan gebruik je een seal schakelafdichting voor water zonder druk. Voor water onder druk gebruik je een ringafdichting welke drukwaterdicht is tot 0,5 bar. Meer informatie over de leidingen en toebehoren vind je hier.

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.