Vloerverwarmingverdelers

Een vloerverwarming verdeler is een belangrijk onderdeel van je vloerverwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat warm water vanuit je warmtebron in de vloerverwarmingsbuizen terecht komt zodat je huis kan opwarmen tot de gewenste temperatuur. Er zijn verschillende types verdelers, waaronder types met en zonder een pomp, en speciale types voor stadsverwarming. Afhankelijk van hoe jouw huis verwarmd wordt heb je een bepaald type verdeler nodig; onderaan deze pagina leggen we uit hoe dat zit.  Benem heeft een groot assortiment aan vloerverwarming verdelers en alle materialen en toebehoren voor jouw nieuwe vloerverwarmingssysteem.

Vloerverwarming verdeler informatie

Vloerverwarming verdelers zijn apparaten die speciaal gemaakt zijn om het warme water van je warmtebron (je CV-ketel of warmtepomp bijvoorbeeld) over je vloerverwarmingsbuizen te verdelen. Ze zijn doorgaans gemaakt van kunststof, staal of RVS. De werking van een kunststof verdeler, een stalen verdeler en een RVS verdeler is gelijk, alleen een kunststof verdeler is beter geschikt als je ook gebruik wilt maken van vloerkoeling, omdat deze een dubbele wand heeft waardoor er geen condensvorming optreedt. Doorgaans is een vloerverwarming verdeler standaard voorzien van instelbare debietregelaars, zodat je per groep de hoeveelheid water precies kunt regelen en al je ruimtes comfortabel opwarmen.

Benem levert verschillende types verdelers in verschillende materialen waaronder kunststof, staal en RVS van topmerken zoals Lovak, Caleffi en VTE. Iedere verdeler is verkrijgbaar met het aantal groepen naar keuze. Weet je niet precies wat je nodig hebt of heb je behoefte aan advies op maat (bijvoorbeeld over hoeveel groepen je nodig hebt)? Neem dan snel en vrijblijvend contact op met onze klantenservice, we kunnen je van deskundig advies voorzien en helpen je graag verder met het kiezen van de juiste verdeler.

Welk type vloerverwarming verdeler heb ik nodig?

Met alle mogelijkheden en keuzes kan het lastig zijn om de juiste componenten voor jouw vloerverwarmingssysteem te kiezen. Hieronder leggen we uit welke vloerverwarming verdeler je nodig hebt voor jouw situatie. We hebben ook een speciale pagina met technische informatie over vloerverwarming om je op weg te helpen. Daarnaast kun je bij Benem ook kiezen voor een complete vloerverwarming set, zodat je in één keer helemaal voorzien bent van alle benodigdheden voor jouw nieuwe vloerverwarmingssysteem.

Als je in huis gebruik maakt van een HTV-systeem (Hoge Temperatuur Verwarming, meestal een CV-ketel) heb je een verdeler met pomp (ook wel open verdeler genoemd) nodig voor jouw vloerverwarmingssysteem. De verdeler mengt dan, doormiddel van de ingebouwde pomp, automatisch het afgekoelde water uit de retour van de vloerverwarmingsbuizen met heet CV-water. Op deze manier blijft de temperatuur in de vloerverwarmingsbuizen op de juiste vooringestelde temperatuur (die geschikt is voor je vloer). Als je gebruik maakt van een LTV-systeem (Lage Temperatuur Verwarming, meestal een warmtepomp) heb je juist een verdeler zonder pomp (ofwel gesloten verdeler) nodig. Het warme, maar niet hete, water uit de warmtepomp wordt dan direct door de verdeler over de vloerverwarmingsbuizen verdeeld en gaat na circulatie terug naar de warmtepomp. Als je huis is aangesloten op stadsverwarming heb je hiervoor een speciale stadsverwarming vloerverdeler nodig. Deze werkt op dezelfde manier als een normale vloerverwarming verdeler met pomp, maar is voorzien van enkele speciale componenten om een optimale werking in combinatie met stadsverwarming te garanderen. Als je een kleine ruimte (maximaal 5m2) zoals een bijkeuken, toilet of badkamer gemakkelijk en voordelig van vloerverwarming wilt voorzien, kun je gebruikt maken van een RTL-ventiel (Retour Terug Loop-ventiel). Zo’n ventiel plaats je aan het eind van een klein vloerverwarmingssysteem, waar het water terugstroomt naar de retourleiding van de CV. Het ventiel opent en sluit de doorstroom van het CV water dan op basis van een vooraf ingestelde temperatuur zodat de vloer op een constante temperatuur blijft. Je hebt dan geen aparte verdeler voor die ruimte nodig, en kunt toch genieten van heerlijke warmte voeten.