Circulatiepompen verwarming
Deze circulatiepompen zijn bedoeld voor het circuleren van water in verwarmings- of koelsystemen. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zoals losse circulatiepompen, circulatiepompen met backpanel die vaak als vervanging dienen op bijvoorbeeld vloerverwarmingsverdelers, en pompgroepen. Pompgroepen kunnen de temperatuur bijvoorbeeld thermostatisch of motorisch terugmengen, zodat de temperatuur geschikt is voor toepassingen zoals vloerverwarming. Daarnaast zijn sommige pompen voorzien van warmte-isolatie. De DAB Evosta 2 is een voordelige, eenvoudige maar kwalitatieve en zuinige circulatiepomp die in de meeste situaties goed kan worden toegepast.
Circulatiepomp verwarming informatie
Bij het kiezen van de juiste circulatiepomp voor verwarmings- of koelsystemen is het eerst belangrijk om de juiste aansluiting te kiezen. Als vervangingspomp voor bijvoorbeeld vloerverwarmingsverdelers kan het nodig zijn een pomp met backpanel te kiezen. Voor installaties waarbij de circulatiepomp direct in de leiding moet worden gemonteerd, kies je een standaard circulatiepomp met schroefdraad. Een pompaansluitset is handig om deze pomp op het leidingwerk aan te sluiten. Bij circulatiepompen met schroefdraad zijn er vaak verschillende lengtes beschikbaar; voor de kleinere pompen is dit meestal 130 of 180 mm.
Wanneer de temperatuur van het water moet worden teruggemengd, kun je kiezen voor een thermostatische of gemotoriseerde pompgroep. De thermostatische pompgroep is het meest gebruikt en regelt de temperatuur volledig zelfstandig, terwijl de gemotoriseerde pompgroep een externe aansturing vereist. Alle pompgroepen zijn standaard voorzien van warmte-isolatie. De losse circulatiepompen hebben soms wel en soms geen isolatie, wat op de afbeelding te zien is. De DAB Evosta 2 is een kwalitatieve en voordelige circulatiepomp die veel wordt gebruikt.
De DAB Evosta 3 biedt meer varianten, instelmogelijkheden en aansturingsopties, en toont bovendien de stromingssnelheid, druk en het stroomverbruik. Zowel de DAB Evosta 2 als de Evosta 3 zijn geschikt voor water met maximaal 30% glycol. De DAB Evoplus Small wordt toegepast in grotere projecten waar een hoger debiet of opvoerhoogte nodig is.
Opvoerhoogte en debiet
De opvoerhoogte geeft aan wat de capaciteit van een pomp is en toont hoe hoog de pomp het water kan oppompen wanneer het water boven de leiding uit zou lopen. Bij gebruik in gesloten verwarmingssystemen stroomt het water echter niet uit de leiding, maar blijft het in het systeem circuleren. Water dat omhoog gaat, stroomt dus ook weer naar beneden. Dit is vergelijkbaar met een reuzenrad, waarbij er weinig kracht nodig is om het water omhoog te pompen. In gesloten verwarmingssystemen hoeft de benodigde opvoerhoogte van de pomp dus niet gebaseerd te worden op de hoogte van de installatie. De opvoerhoogte geeft echter wel een goede indicatie van de kracht van de pomp: hoe hoger de opvoerhoogte, hoe krachtiger de pomp is in het doorpersen van water door de leidingen.
Het debiet van de pomp geeft aan hoeveel liter water deze in ideale omstandigheden kan rondpompen, namelijk bij de laagste weerstand. Het daadwerkelijke aantal liters dat wordt rondgepompt, wordt uiteindelijk bepaald door de weerstand van de leidingen. Door bij het product onder "gegevens" te klikken op de link achter "documentatie" kom je op de pagina van de fabrikant, waar je grafieken kunt vinden die het debiet tonen bij specifieke opvoerhoogtes.