Informatie | Plugwise zoneregeling

Met het unieke systeem van Plugwise creëer je in een handomdraai de perfecte zone-regeling voor je hele huis of kantoor. Het moderne systeem regelt de temperatuur van alle ruimtes sneller, comfortabeler en vooral zuiniger dan conventionele systemen. Waarin Plugwise zich vooral onderscheidt van andere kwalitatieve systemen is het gemak waarmee het systeem op te bouwen en aan te sluiten is. Ook passen de producten van Plugwise door het moderne en rustige design mooi in elk interieur. Plugwise werkt met zowel CV-ketels en warmtepompen als met stadsverwarming, en kan zelfs ook gebruikt worden zonder aansluiting op een warmteopwekker. Het systeem werkt volledig onafhankelijk en zonder abonnementen.

Slim systeem

Het Plugwise systeem zorgt voor een slimme regeling in elke ruimte van je huis. Elke ruimte is apart te regelen, dit kan via de thermostaat in de ruimte worden gedaan of via de Plugwise app of webinterface. Zo kun je dus simpel per kamer de door u gewenste temperatuur instellen, zonder dat de andere kamers mee opwarmen of juist koud worden. De slimme zoneregeling analyseert zelf het opwarmen van de verschillende ruimtes van je huis door invloed van de zon, de buitentemperatuur en het stookgedrag van de ketel. Het systeem gebruikt zelfs weersvoorspellingen voor de komende uren om de aansturing van de ketel zo optimaal mogelijk uit te voeren, zie Figuur 1. Tevens is het Plugwise systeem geschikt om te koelen. Als je een verwarmingssysteem hebt wat ook kan koelen, dan kan Plugwise dit aansturen. Dit kan gewoon met de bestaande componenten en vereist enkel een software update. Daarnaast maakt het Plugwise systeem gebruik van het bekende Zigbee communicatieprotocol en kan het zo worden opgenomen in een bestaand Home Automation netwerk.

Figuur 1 Plugwise Optimalisatie van Ketelaansturing

Systeemopbouw

Een Plugwise systeem is erg simpel en snel op te bouwen en werkt grotendeels draadloos. Er is altijd één controller (“Adam”) benodigd, deze vormt de basis van het systeem. Deze controller wordt uitgebreid met (draadloze) thermostaten en draadloze thermostaatknoppen, en kan tot 80 radiatoren in 20 ruimtes aansturen. De handige app zorgt ervoor dat je altijd volledige controle en inzicht heeft over je huis, zélfs als je niet thuis bent.

Basissysteem

Het Plugwise systeem bestaat uit de volgende basisproducten, zie Figuur 2:

 • De Adam HA controller. De Adam wordt aangesloten op de CV-ketel en verzorgt de slimme aansturing voor je ketel. Tevens wordt de Adam aangesloten op het lokale netwerk en zorgt het ervoor dat u gebruik kunt maken van de Plugwise app & webomgeving.
 • Een thermostaat. Hiervoor kun je kiezen uit de “Anna” of de “Lisa” thermostaten van Plugwise. Tevens kun je je bestaande OpenTherm-thermostaat behouden en deze aansluiten op de Adam controller.
  • Anna is een bedrade thermostaat die veelal als centrale thermostaat wordt gebruikt vanwege de luxe uitstraling. In een Plugwise systeem kan maximaal één Anna gebruikt worden, maar er kunnen ook uitsluitend Lisa’s gebruikt worden.
  • Lisa is een draadloze thermostaat die in elke ruimte opgehangen kan worden om zo per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.
  • Heb je uitsluitend radiatoren in je systeem? Dan is een thermostaat niet vereist. Een Plugwise thermostaatknop Tom op elke radiator die je wilt regelen volstaat dan.
 • Als alternatief voor een thermostaat kun je ook gebruik maken van een temperatuursensor Jip. Deze onopvallende draadloze sensor kan gemakkelijk geplaatst worden en meet nauwkeurig de temperatuur in een ruimte.
 • De slimme thermostaatknop Tom. Tom vervangt de bestaande thermostaatknop op elke radiator in elke ruimte die je met het Plugwise systeem wilt regelen en zorgt ervoor dat de ruimte altijd precies op de juiste temperatuur is. Hij kan worden aangestuurd via de Lisa in dezelfde ruimte (indien aanwezig) of via de Plugwise app.
  • Heb je uitsluitend vloerverwarming in je systeem? Dan is een Tom niet vereist. Je hebt dan alleen een thermostaat nodig in elke ruimte die je wilt regelen.

Figuur 2 Productoverzicht: Adam, Anna, Lisa, Jip en Tom

Vloerverwarming

Als je vloerverwarming hebt en dit slim wilt regelen, kun je gebruik maken van de volgende producten:

 • De Koen motoren worden aangesloten op de vloerverwarmingsverdeler en zorgen voor het open en dicht schakelen van meerdere groepen in één zone. Eén Koen beschikt over maximaal 8 motoren die gelijktijdig schakelen, er is dus per zone een aparte Koen nodig. De installatie van de Koen is erg simpel; deze kan direct op een stopcontact worden aangesloten, zie Figuur 3.

Figuur 3 Plugwise Koen

Overige producten

Verder biedt Plugwise nog een aantal andere producten om je huis nóg comfortabeler te maken, zie Figuur 4:

 • De Plug wordt gebruikt om elektrische apparaten (zoals de verlichting) te schakelen en het energieverbruik te meten en door te geven aan andere Zigbee home automation producten. Tevens is het slim om je vloerverwarmingspomp op een Plug aan te sluiten. De Plug zal er dan voor zorgen dat de pomp af en toe automatisch even aangezet wordt, zodat er geen schade ontstaat door te lang stilstaan.
 • De Aqara Plug werkt net als de normale Plug, maar kan geen energieverbruik meten.
 • De Smile P1 V3 module wordt aangesloten op je slimme energiemeter en zorgt voor actueel inzicht in energie- verbruik en kosten.

Figuur 4 Productoverzicht: Plug en Smile P1 V3

Gerelateerde producten

Heb je nog vragen?

Mocht je na het lezen van deze tekst nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie hebben, aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met onze klantenservice. We staan klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden.

Deze informatieve tekst is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, echter kunnen er geen rechten aan worden ontleend.