Informatie | Plugwise zoneregeling

Met het unieke systeem van Plugwise creëer je in een handomdraai de perfecte zone-regeling voor je hele huis of kantoor. Het moderne systeem regelt de temperatuur van alle ruimtes sneller, comfortabeler en vooral zuiniger dan conventionele systemen. Waarin Plugwise zich vooral onderscheidt van andere kwalitatieve systemen is het gemak waarmee het systeem op te bouwen en aan te sluiten is. Tevens passen de producten van Plugwise door het moderne en rustige design mooi in elk interieur. Het systeem werkt volledig onafhankelijk en zonder abonnementen.

Slim systeem

Het Plugwise systeem zorgt voor een slimme regeling in elke ruimte van uw huis. Elke ruimte is apart te regelen, dit kan via de thermostaat in de ruimte worden gedaan of via de Plugwise app of webinterface. Zo kunt u dus simpel per kamer de door u gewenste temperatuur instellen, zonder dat de andere kamers mee opwarmen of juist koud worden. De slimme zoneregeling analyseert zelf het opwarmen van de verschillende ruimtes van uw huis door invloed van de zon, de buitentemperatuur en het stookgedrag van de ketel. Het systeem gebruikt zelfs weersvoorspellingen voor de komende uren om de aansturing van de ketel zo optimaal mogelijk uit te voeren, zie Figuur 1. Koelen is mogelijk en vereist een activatie welke 50 euro kost. Plugwise kan vervolgens op afstand koelen activeren op de Adam.

Figuur 1 Plugwise Optimalisatie van Ketelaansturing

Daarnaast maakt het Plugwise systeem gebruik van het bekende Zigbee communicatieprotocol en kan het zo worden opgenomen in een bestaand Home Automation netwerk.

Systeemopbouw

Een Plugwise systeem is erg simpel en snel op te bouwen en werkt grotendeels draadloos. Er is altijd één controller (“Adam”) benodigd, deze vormt de basis van het systeem. Deze controller wordt uitgebreid met (draadloze) thermostaten en draadloze thermostaatknoppen, en kan tot 80 radiatoren in 20 ruimtes aansturen. De handige app zorgt ervoor dat u altijd volledige controle en inzicht heeft over uw huis, zélfs als u niet thuis bent.

Stel gemakkelijk zelf je Plugwise set samen.

Basissysteem

Het Plugwise systeem bestaat uit de volgende basisproducten, zie Figuur 2:

 • De Adam HA controller. De Adam wordt aangesloten op de CV-ketel en verzorgt de slimme aansturing voor uw ketel. Tevens wordt de Adam aangesloten op het lokale netwerk en zorgt het ervoor dat u gebruik kunt maken van de Plugwise app & webomgeving.
 • Een thermostaat. Hiervoor kunt u kiezen uit de “Anna” of de “Lisa” thermostaten van Plugwise. Tevens kunt u uw bestaande OpenTherm-thermostaat behouden en deze aansluiten op de Adam controller.
  • Anna is een bedrade thermostaat die veelal als centrale thermostaat wordt gebruikt vanwege de luxe uitstraling. In een Plugwise systeem kan maximaal één Anna gebruikt worden, maar er kunnen ook uitsluitend Lisa’s gebruikt worden.
  • Lisa is een draadloze thermostaat die in elke ruimte opgehangen kan worden om zo per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.
  • Heeft u uitsluitend radiatoren in uw systeem? Dan is een thermostaat niet vereist. Een Plugwise thermostaatknop Tom op elke radiator die u wilt regelen volstaat dan.
 • De slimme thermostaatknop Tom. Tom vervangt de bestaande thermostaatknop op elke radiator in elke ruimte die u met het Plugwise systeem wilt regelen en zorgt ervoor dat de ruimte altijd precies op de juiste temperatuur is. Hij kan worden aangestuurd via de Lisa in dezelfde ruimte (indien aanwezig) of via de Plugwise app.
  • Heeft u uitsluitend vloerverwarming in uw systeem? Dan is een Tom niet vereist. U heeft dan alleen een thermostaat nodig in elke ruimte die u wilt regelen.

Figuur 2 Productoverzicht: Adam, Anna, Lisa en Tom

Vloerverwarming

Als u vloerverwarming heeft en dit slim wilt regelen, kunt u gebruik maken van de volgende producten:

 • De Koen motoren worden aangesloten op de vloerverwarmingsverdeler en zorgen voor het open en dicht schakelen van meerdere groepen in één zone. Eén Koen beschikt over maximaal 8 motoren die gelijktijdig schakelen, er is dus per zone een aparte Koen nodig. De installatie van de Koen is erg simpel; deze kan direct op een stopcontact worden aangesloten, zie Figuur 3.
 • De Floor thermische motor werkt op dezelfde manier als de “Koen” maar bestaat uit een enkele motor. Als u maar één groep in uw vloerverwarmingszone heeft, is de Floor een goedkopere keuze.

Figuur 3 Plugwise Koen

Overige producten

Verder biedt Plugwise nog een aantal andere producten om uw huis nóg comfortabeler te maken, zie Figuur 4:

 • De Plug wordt gebruikt om elektrische apparaten (zoals de verlichting) te schakelen en het energieverbruik te meten en door te geven aan andere Zigbee home automation producten. Tevens is het slim om uw vloerverwarmingspomp op een Plug aan te sluiten. De Plug zal er dan voor zorgen dat de pomp af en toe automatisch even aangezet wordt, zodat er geen schade ontstaat door te lang stilstaan.
 • De Smile P1 V3 module wordt aangesloten op uw slimme energiemeter en zorgt voor actueel inzicht in energie- verbruik en kosten.

Figuur 4 Productoverzicht: Plug en Smile P1 V3